Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

16/07/10 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

Wesley Sneijder

In deze voor het Vaticaan bijzonder donkere periode is er één lichtpunt: Wesley Sneijder.

Het is niet overdreven te stellen dat de katholieke kerk de jongste tijd minder positief in het nieuws is geweest. Val niet achterover indien zou blijken dat kardinaal Danneels moest zwijgen over monseigneur Vangheluwe omdat monseigneur Vangheluwe iets wist over kardinaal Danneels. Dezer dagen is in dit land alles mogelijk. Niet veel, álles.

Maar in deze voor het Vaticaan bijzonder donkere periode is er plots één lichtpunt: Wesley Sneijder. Heeft zich bekeerd tot het katholieke geloof. Hoera. Meer plezier in de hemel om één zwart schaap dat terugkeert naar de kudde dan om honderd witte... hoe zat dat weer?

En nu sommen wij op wat de bekeerde in ruil heeft gekregen: in anderhalve maand tijd kampioen van Italië, beker van Italië, Champions League en tot aan de finale van het WK was Sneijder de grote man van Nederland en van het WK. In overdrachtelijke zin toch, al moet u opnieuw niet omver tuimelen als hij binnenkort daadwerkelijk tien centimeter groeit: wat met Messi kon, kan met Sneijder.

Is er meer godsbewijs nodig? En dan spreken we niet eens van Yolanthe Cabau van Kasbergen, een bijkomend geschenk van de hemel aan de nieuw gekerstende. Voordien had ons Heerke maar twee dergelijke vrouwen naar beneden gestuurd: Eva naar Adam, en Inge Vervotte naar Yves Leterme. Van die drie is Sneijder niet het slechtst bedeeld, wie wel laten we in het midden.

Die Wesley schijnt nu te menen dat hij alle voorschriften van onze leer letterlijk moet nemen. Bidt elke dag drie rozenkransen, ontbrandt een doos kaarsen, en sms't constant met een paar pastoors, een kapelaan en een erekanunnik. Bemint bovenal één God, zweert niet meer ijdel, vloekt niet meer en spot niet meer, heiligt steeds de dag des Heren (zondag), vooral vorig weekend, eert zowel vader Sneijder als moeder Sneijder, enzovoort enzovoort. Doet zelfs nooit meer wat onkuisheid is, en dat is met die Yolanthe in de buurt niet evident, wij zijn niet zeker of we zelf sterk genoeg zouden zijn. Begeert ook niemands goed, met een salaris van Inter al iets minder moeilijk.

Over de huiszoekingen in Sint-Rombouts en de schennis van het graf van kardinaal Mercier heeft Wesley zich vooralsnog niet uitgesproken.

Koen Meulenaere

Onze partners