Zwitserland zet limiet op aantal EU-migranten

24/04/13 om 22:51 - Bijgewerkt om 22:51

Inwoners van 'oude' EU-landen als België, Nederland en Duitsland kunnen zich niet meer onbeperkt in Zwitserland vestigen. De Zwitsers vinden dat die hun banen inpikken.

Zwitserland zet limiet op aantal EU-migranten

© Reuters

Zwitserland heeft een maximum gesteld aan het aantal langdurige verblijfsvergunningen voor EU-burgers. Jaarlijks verstrekt het land nu nog maar 53.700 verblijfsvergunningen aan niet-Zwitsers uit de zestien traditionele EU-landen.

Duitsers stelen banen

De maatregel is vooral ingesteld om te voorkomen dat Duitsers alle goed banen inpikken. Duitsers hebben een voorsprong op de arbeidsmarkt omdat ze het in het zakelijke leven gebezigde 'Hochdeutsch' vaak beter beheersen dan de Zwitsers.

Ook Italianen maken zich niet geliefd in Zwitserland omdat ze hun diensten vaak tegen lagere tarieven aanbieden.

EU boos

Voor inwoners uit de 'nieuwe' EU-landen stelde het Alpenland al eerder een instroomlimiet in. Het land laat jaarlijks slechts 2180 gelukszoekers uit voornamelijk Oost-Europese nieuwe EU-lidstaten toe.

De EU is boos over de maatregel, maar Bern zegt de beslissing met oog op de economische en maatschappelijke omstandigheden goed te kunnen verantwoorden. (Elsevier/ Servaas van der Laan/TV)

Onze partners