Zweden

Jeroen Zuallaert

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Zweden

Lid sinds: 1995

Aantal parlementszetels: 20

40% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

Het is opmerkelijk hoe bijzonder intens de campagne hier verloopt. Er is veel meer media-aandacht dan bij vorige Europese verkiezingen. Er zijn elke dag interviews en debatten met kandidaten, met uitleg bij de werking van de Europese instellingen. Er wordt ook sterk gemobiliseerd om te gaan stemmen. Het enthousiasme bij de bevolking is heel wat minder, hoewel de Zweden zeker beseffen dat het Europees Parlement belangrijk is en we de gevolgen van hun beslissingen elke dag zien in ons dagelijks leven.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

De EU is een zegen gebleken voor Zweden. Het geeft een sterke stimulans aan onze economie. Ook op het gebied van veiligheid is de EU nuttig, omdat we samen nu eenmaal meer invloed in de wereld hebben. Zweden is een outsider in de EU, omdat we niet bij de eurozone horen. En dat zal zo blijven. Er is sinds de crisis nog minder draagvlak om de euro te gaan gebruiken. Maar we maken ons wel veel zorgen over hoe we die positie kunnen volhouden, zeker nu de eurozone met een versterkte bankenunie de eenmaking rondmaakt. Dat dreigt de EU te verscheuren.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

Er is in Zweden nog altijd een groot draagvlak voor deelname aan de EU. De meeste politici zien het ook nog steeds als een goed beleidsplatform, waarin we veel invloed hebben. Er is wel discussie over hoe ver wij daarin mee willen. We hebben wel wat radicaal rechtse politici die proberen om de dominantie van de EU aan te klagen, maar dat blijft erg beperkt.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

De sociale problemen aanpakken die door de crisis ontstaan zijn, met op kop de grote werkloosheid in Zuid-Europa. Ook het herstellen van de legitimiteit van het systeem is belangrijk, want het euroscepticisme is groot. Ook aan de verschillen in visie tussen de EU-landen moet wat gedaan worden.

(Magnus Jerneck, Universiteit van Lund)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content