Zwarte doos Boeing mogelijk gelokaliseerd

06/04/14 om 09:55 - Bijgewerkt om 09:55

Nadat eerder een Chinees schip een signaal had opgevangen bij de zoekoperatie naar het vliegtuig van de Maleisische luchtvaartmaatschappij dat op 8 maart verdween, blijkt dat nu ook het geval met een Australisch schip.

Zwarte doos Boeing mogelijk gelokaliseerd

© reuters

Volgens Chinese media zou ook een Australisch schip een signaal hebben opgevangen bij de zoekoperatie naar de spoorloos verdwenen Boeing van de Maleisische luchtvaartmaatschappij. De Ocean Shield, die met uiterst gevoelig sensoren uitgerust is, heeft een akoestisch signaal geregistreerd, aldus Angus Houston, de chef van de coördinatiegroep voor de zoekoperatie.

Het is echter nog niet duidelijk of het signaal van de zwarte doos komt van de Boeing die sinds bijna een maand spoorloos is. Eerder had het Chinese schip Haixun 01 signalen op de frequentie 37,5 kilohertz opgevangen bij de zoekoperatie op de Indische Oceaan. De kenmerken van het signaal pasten bij de black box van de vermiste Boeing, aldus Houston. Het toestel met 239 mensen aan boord verdween tijdens vlucht MH370 van Kuala Lumpur naar Peking en stortte vermoedelijk in de Indische Oceaan.

Omdat de batterijen na ongeveer 30 dagen leeg zijn, zal de zwarte doos waarschijnlijk vanaf 7 april geen signalen meer uitzenden. Daarna wordt het nog moeilijker om het vliegtuig terug te vinden.

Zaterdag werden drie vliegtuigen, tien militaire vliegtuigen en tien schepen ingezet in de zoektocht naar de verdwenen Boeing. Het zoekgebied bevindt zich op 1.700 kilometer ten noordwesten van de Australische kuststad Perth. (Belga/ANP/BO)

Lees meer over:

Onze partners