Zware straffen voor leiders van Rif-opstand: ‘Onrust dreigt in heel Marokko’

Rabat. 'Na de uitspraak van de rechtbank werd in alle steden betoogd.' © BelgaImage

De zware veroordeling van de leiders van de Rif-opstand jaagt schokgolven door de Marokkaanse samenleving en de diaspora.

Het hof van beroep in Casablanca heeft vorige maandag bijzonder zware straffen uitgesproken tegen militanten van de Hirak, de burgerbeweging die twee jaar geleden een geweldloze volksopstand in het achtergestelde, door Berbers bewoonde Rif-gebied ontketende. Vier leiders onder wie boegbeeld Nasser Zefzafi kregen 20 jaar celstraf, anderen hoorden straffen tot 15 jaar uitspreken. De ontknoping van het geruchtmakende proces is niet alleen in Marokko ingeslagen als een bom. ‘Dit is hard aangekomen bij de diaspora’, zegt Fouad Ahidar, Brussels Parlementslid voor SP.A en zelf van Marokkaans-Riffijnse afkomst. ‘Whatsapp, Facebook, de sociale media zijn ontploft. In Marokkaanse cafés en wassalons in Brussel wordt over niks anders gepraat. De verontwaardiging is erg groot, bij Arabische Marokkanen evengoed als bij Berbers.’

Fouad Ahidar
Fouad Ahidar

Gelooft u niet in de onafhankelijkheid van de Marokkaanse justitie?

Fouad Ahidar: Dit was van meet af aan een politiek proces. De motivering van het vonnis is belachelijk, de rechters kunnen geen enkel bewijs aanhalen. Zefzafi en de andere beklaagden zouden de openbare veiligheid in het gevaar hebben gebracht. Onzin, Zefzafi heeft altijd verklaard dat hij niet tegen de staat is gekant en al helemaal niet uit is op afscheiding van de Rif. De draconische straffen zijn bedoeld om het volk te intimideren. Een van de beklaagden is een jongen van 15 die tien jaar achter de tralies draait omdat hij met een steen zou hebben gegooid.

Hoe wordt er gereageerd in Marokko?

Ahidar: Na de uitspraak van de rechtbank werd in alle steden betoogd. Hirak eist meer banen, investeringen, minder corruptie en ongelijkheid. Dat leeft in heel Marokko. Waarom moet Zefzafi in de cel, vraagt iedereen zich af, terwijl een corrupt politicus zoals minister van landbouw Aziz Akannouch ongemoeid blijft?

Hoe moet het nu verder?

Ahidar: Sommigen hopen op een beroepsprocedure om het vonnis ongedaan te maken. Maar waarom zouden we daar vertrouwen in hebben, als je weet dat justitie niet onafhankelijk is? De enige die dit kan oplossen is koning Mohamed VI. Hij moet Zefzafi en de andere veroordeelden gratie verlenen. Of beter nog, het vonnis annuleren.

En wat met de scheiding der machten?

Ahidar: In Marokko bestaat geen scheiding der machten, daar is dit vonnis het beste bewijs van. De koning moet de ernst van de situatie begrijpen en ingrijpen. Want dit vonnis is een ramp voor het imago van zijn land. Als er niks gebeurt, dreigt de onrust in heel Marokko te escaleren. Nu al zie je dat het toerisme klappen krijgt. Heel wat diaspora-Marokkanen hebben hun jaarlijkse vakantie geannuleerd uit angst voor de onzekerheid.

Vorige zomer bleef een koninklijke gratiemaatregel naar aanleiding van de verjaardag van de troonsbestijging uit. Waarom zou het dit jaar anders lopen?

Ahidar: Andere omstandigheden. Het gonst in Marokko van de complottheorieën. Er zijn er die zeggen dat het absurde vonnis precies is bedoeld om de koning toe te laten zich als redder des vaderlands te profileren. Vergezocht? In Marokko is niks ondenkbaar.

Dit artikel verschijnt woendag 4 juli in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content