Zware naschok Japan na herdenking 11 maart

11/04/11 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:42

Exact één maand na de verwoestende aardbeving en tsunami van 11 maart is het noordoosten van Japan maandag opgeschrikt door een nieuwe zware naschok.

Zware naschok Japan na herdenking 11 maart

© Belga/AFP

Exact één maand na de verwoestende aardbeving en tsunami van 11 maart is het noordoosten van Japan maandag opgeschrikt door een nieuwe zware naschok. Na de beving werd een tsunamialarm afgekondigd voor de prefecturen Fukushima en Miyagi, maar dat is intussen weer opgeheven.

De nieuwe beving had volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS) een kracht van 6,6 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag in de prefectuur Fukushima op een diepte van 10 kilometer.

De schok was te voelen tot in het 170 kilometer zuidelijker gelegen hoofdstad Tokio, waar gebouwen begonnen te beven. Minstens één man kwam om het leven, terwijl ook zeker vijf mensen gewond raakten.

Fukushima

Na de nieuwe beving werd het personeel van de kerncentrale van Fukushima geëvacueerd. De externe stroomvoorziening voor de beschadigde reactoren 1,2 en 3 van de kerncentrale in Fukushima was uitgevallen, waardoor het injecteren van koelwater ophield. Ondertussen is er opnieuw stroom voor alle reactoren en is de koeling hernomen.

Amper enkele uren voor de nieuwe beving hadden overlevenden en reddingswerkers in het noordoosten van Japan een minuut stilte in acht genomen, één maand na de ramp van 11 maart. Sindsdien werd Japan opgeschrikt door meer dan 400 naschokken met een magnitude van minstens 5 op de Schaal van Richter.

Lees meer over:

Onze partners