'Zware en concrete verdenkingen dat Syrische rebellen sarin-gas gebruikten'

06/05/13 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

Carla Del Ponte, lid van de VN-onderzoekscommissie naar schendingen van de mensenrechten in Syrië, zegt dat er 'zware en concrete verdenkingen zijn, maar nog geen onweerlegbaar bewijs' dat Syrische rebellen chemische wapens ingezet hebben.

'Zware en concrete verdenkingen dat Syrische rebellen sarin-gas gebruikten'

De rebellen in Syrië hebben sarin-gas gebruikt, zo heeft vroeger aanklaagster bij het Internationaal Joegoslavië-Tribunaal en lid van de VN-onderzoekscommissie naar schendingen van de mensenrechten in Syrië Carla del Ponte gezegd.

"Wij beschikken over getuigenissen over het gebruik van chemische wapens, in het bijzonder door de inzet van sarin-gas. Niet door de regering, maar door de rebellen", zei Del Ponte in een vraaggesprek met de Italiaanstalige Zwitserse radio (RSI).

Het werk van de VN-onderzoekscommissie is echter verre van rond, waarschuwde zij. De commissie moet haar bevindingen voorleggen op de drie komende bijeenkomsten van de VN-Mensenrechtenraad. Dat zijn in juni en september 2013, alsmede in maart 2014. Over de omstandigheden van de inzet van de scheikundige wapens zei Del Ponte niets.

Del Ponte: 'Nog geen onweerlegbaar bewijs'

"Er zijn zware en concrete verdenkingen, maar nog geen onweerlegbaar bewijs", beklemtoonde de Zwitserse. "Ons onderzoek moet later worden verdiept, nagetrokken en via nieuwe getuigenissen bevestigd worden.

Sinds 1991 beschouwen de VN sarin-gas als een massavernietigingswapen. Het regime van Bashar al-Assad en de rebellen beschuldigen elkaar wederzijds van de inzet van scheikundige wapens. Ook de Verenigde Staten, Groot-Brittanië, Israël en Frankrijk beweren dat Assad chemische wapens gebruikt.

Op het internet circuleren video's die het gebruik van onder meer het sarin-gas zouden bewijzen.Onze partners