Zware aardbeving treft Iran: 37 doden en 850 gewonden

09/04/13 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

Het natuurgeweld kostte aan 37 mensen het leven. 850 mensen raakten gewond.

Zware aardbeving treft Iran: 37 doden en 850 gewonden

© Reuters

Er zijn 37 mensen omgekomen, 850 raakten gewond, bij een aardbeving in het zuiden van Iran. De enige kerncentrale van het land bleef intact, zo verluidde officieel. De beving deed zich voor om 13.52 uur Belgische tijd en had een magnitude 6,3.

Minder dan 24 uur na de aardbeving in het zuiden van Iran met tientallen doden en gewonden is de zoektocht naar overlevenden stopgezet. In totaal kwamen 37 mensen om het leven en werden rond de 850 mensen verwond. Er bevinden zich geen slachtoffers meer onder de brokstukken, zei een woordvoerder van de Rode Halve Maan. Twintig mensen werden levend vanonder het puin gehaald.

Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter lag 100 kilometer ten zuidwesten van de kerncentrale Bushehr. In de steden Kaki en Shonbeh werden honderden huizen vernield, duizenden mensen zijn dakloos geworden.

Zowat 100 km ten zuiden van dat epicentrum bevindt zich de enige kerncentrale waarover Teheran beschikt. Het betreft een reactor van 1.000 megawatt, die in 2011 door Iraanse en Russische functionarissen officieel in gebruik is genomen. De kerncentrale liep geen schade op, aldus de autoriteiten.

In februari liet het Internationaal Atoombureau weten dat Teheran voor de tweede keer sinds oktober de centrale heeft stilgelegd. Luidens provinciegouverneur Fereydoen Hasanvand en de Russische bouwer van de atoomafbriek heeft de centrale generlei schade geleden onder de aardbeving.

Volgens het Iraanse seismologisch instituut bedroeg de magnitude 6,1 en bevond het epicentrum zich in Kaki. De schok is doorheen de Golf gevoeld, aldus de BBC. In de Qatarese hoofdstad Doha zijn mensen geëvacueerd nadat gebouwen aan het beven gingen, meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Volgens het Iraans seismologisch instituut waren er in het zuiden van Iran ook al zeker zes naschokken, volgens het USGS met magnitudes 4,7 en zelfs 5,4. Bij een gelijkaardige beving tien jaar geleden vielen 40.000 doden in Iran. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners