Zware aardbeving in Taiwan eist mensenlevens

05/02/16 om 23:19 - Bijgewerkt op 06/02/16 om 14:37

Bij een aardbeving van 6,4 op de schaal van Richter in het zuiden van Taiwan zijn verscheidene gebouwen beschadigd of ingestort. Het aantal slachtoffers wordt geraamd op minstens 11 doden en 475 gewonden.

Zware aardbeving in Taiwan eist mensenlevens

Reddingswerkers doorzoeken het puin in Kaohsiung © AFP

De eerste aardbeving, op vier uur 's nachts plaatselijke tijd, had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij de havenstad Kaohsiung. De meeste bewoners werden verrast in hun slaap. Die eerste schok werd gevolgd door een serie naschokken.

In de miljoenenstad Tainan kantelde een gebouw met zestien verdiepingen.

In dat gebouw woonden 60 families.

Een van de beelden die via Twitter werden verspreid

Een van de beelden die via Twitter werden verspreid © /

De autoriteiten willen onderzoeken of er problemen in de bouwstructuur waren. In het appartementsblok waren 256 mensen ingeschreven. Onder de doden is een pasgeboren meisje, een 40-jarige vrouw en een even oude man. Meer dan 120 mensen werden 's morgens levend van onder de brokstukken gehaald. Op een andere plaats werd een 56-jarige vrouw verpletterd door een vallende watertank. Zaterdagnamiddag raakte bekend dat het aantal slachtoffers opgelopen is tot minstens 11 doden en 475 gewonden, maar de kans is groot dat er later nog meer dodelijke slachtoffers te betreuren vallen.

Meinong

Een grootschalige reddingsactie is aan de gang. Brandweer en hulpverleners zijn met zwaar materiaal aan de slag om bedolven geraakte mensen te helpen. Er waren onderbrekingen in de stroom- en watervoorziening in het dichtbevolkte gebied. Alleen al in de ten zuiden van Tainan gelegen stad Kaohsiung leven 2,8 miljoen mensen. Het epicentrum van de aardbeving lag in Meinong in de omgeving van de havenstad Kaohsiung.

De aardbeving gebeurt net voor het Chinese nieuwjaarsfeest van zondag op maandag en brengt nare herinneringen naar boven over de beving in 1999 in Taiwan. Toen kwamen 2.400 mensen om het leven. De beving had toen een kracht van 7,3.

De hogesnelheidstrein werd in het zuiden deels gestopt om de sporen op eventuele schade te controleren. De hst-exploitant raadde voorlopig om niet naar het zuiden te reizen, wat de vakantie-uittocht voor het grootste Chinese familiefeest enigszins kan belemmeren. De gewone treinen rijden, maar ook tegen een langzame snelheid

Popster Madonna bevindt zich momenteel in Taiwan, waar ze op tournee is. Haar manager maakte op Instagram bekend dat iedereen van haar entourage ok is. "Hoop dat het voorbij is", schrijft hij.

(Belga/RR)

Onze partners