Zware aardbeving in Mexico: geen doden of grote schade

20/03/12 om 20:01 - Bijgewerkt om 20:01

Mexico is getroffen door een zware aardbeving. Huizen liepen in meerdere of mindere mate schade op. Grote schade lijkt uitgebleven.

Zware aardbeving in Mexico: geen doden of grote schade

© AFP

In dorpen in de buurt van de zware aardbeving die Mexico heeft getroffen, zijn meer dan 500 woningen in meerdere of mindere mate beschadigd geraakt, zo heeft de gouverneur van de zuidwestelijke deelstaat Guerrero gezegd. Sommige woningen en muren zijn ingestort, aldus gouverneur Angel Aguirre tegenover het televisiestation Milenio. Dat was voornamelijk in de gemeenten Huajintepec en Paso del Cuaulote.

Maar voorlopig is geen verlies aan mensenlevens gemeld. De Mexicaanse president Felippe Calderon zei dat het gezondheidssysteem en de energievoorziening werken. Aan enkele storingen wordt nog nog gewerkt.

Dochter Barack Obama in buurt

In de hoofdstad is een voetgangersburg op een voertuig zonder inzittenden neergestort. Volgens het Witte Huis in Washington is de oudste dochter van
president Barack Obama ongedeerd gebleven en nooit in gevaar geweest bij de beving. De dertienjarige Malia was met schoolvriendinnen op
vakantie in Mexico, mogelijk zelfs in de regio waarin het epicentrum zich bevond.

De Mexicaanse president Calderon heeft gezegd dat de magnitude 7,8 bedroeg. In de loop van de avond stelde het Amerikaanse USGS de kracht bij
naar 7,4. Het instituut meldde bij een update om 21.30 uur Belgische tijd nog zes naschokken in dezelfde regio, waarvan de drie krachtigste elk een magnitude 5,1 hadden. De beving deed zich voor om 19.02 uur Belgische tijd en op de middag plaatselijke tijd, in de regio Oaxaca, op 193 km van Acapulco en op een diepte van 17,5 km.

Paniek

Radio Format 21 overvloog met een helikopter de hoofdstad en meldde dat er niet direct grote schade was vast te stellen. Wel riep het station om dat iemand gewond was geraakt door het instorten van een brug in het noorden van de hoofdstad.

Tienduizenden mensen waren er de straat opgerend, met schrik op het gelaat. In de hoofdstad Mexico-City stonden gebouwen meer dan een minuut te beven. Telefoonverbindingen vielen uit en er brak paniek uit. Gebouwen in de oudste wijken van de stad raakten beschadigd. Volgens Calderon was er paniek en waren er evacueringen.

De rampbestrijdingsdienst in Acapulco heeft nog geen berichten over slachtoffers of zware schade in de kuststad aan de Stille Oceaan. Er is verkeerschaos in de stad. Ouders zijn hun kinderen van school aan het ophalen.

Lichte naschokken

Zowat een half uur na de eerste beving met een kracht van 7,6 waren er nog meerdere lichtere naschokken. Mexico lijdt dikwijls onder aardbevingen. Op 10 december 2011 was er ook één in dezelfde provincie Guerrero, met een magnitude 6,5. Er kwamen toen meerdere mensen om.

Meldingen lopen uiteen

De meldingen over de magnitude liepen nogal uiteen. Volgens het seismologisch instituut van Mexico had de beving een magnitude 6,59 en volgens het Pacific Tsunami Warnings Center 7,8 of 7,9. Eerder had het Amerikaanse USGS zijn inschatting van 7,9 naar 7,6 bijgesteld. Het Europees Seismologisch Centrum ESC gewaagt van 7,6.

Voor de westelijke kusten van de VS wordt geen tsunami-alarm verwacht, zo meldde de Los Angeles Times. Er is er ook nog geen tsunami-alarm van kracht. Berichten over schade of slachtoffers zijn er nog niet. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners