Zwanger na verkrachting? De wil van God

25/10/12 om 00:08 - Bijgewerkt om 00:08

In de VS ligt de Republikeinse senaatskandidaat Richard Mourdock onder vuur. Hij zei dat het de wil van God is als vrouwen zwanger worden na een verkrachting.

Zwanger na verkrachting? De wil van God

© Reuters

Mourdock, kandidaat in de staat Indiana, deed zijn uitspraak toen hij naar zijn mening over abortus gevraagd werd. Mourdock vindt dat abortus alleen legaal hoort te zijn om het leven van de moeder te redden, niet in geval van incest of verkrachting.

"Ik heb daar zelf lang mee geworsteld, zei hij, "maar ik ben tot de conclusie gekomen dat het leven een geschenk van God is. En zelfs als het leven begint met de vreselijke situatie van een verkrachting, dan is dat iets wat God gewild heeft."

'Niet mee eens'

Een storm van protest werd Mourdocks deel. Op minder dan twee weken van de presidentsverkiezingen maakte het kamp van president Barack Obama er voorspelbaar een punt van om Mourdock te koppelen aan de Republikeinse kandidaat voor het Witte Huis Mitt Romney.

"Dit is een herinnering dat een Republikeins Congres dat met een Republikeinse president Romney werkt zou vinden dat een vrouw niet het recht heeft om te beslissen over haar eigen gezondheidszorg", zei Obama's woordvoerster Jen Psaki.

Ook Romney veroordeelde Mourdocks uitspraak. "Gouverneur Romney is het niet eens met Richard Mourdocks commentaren, die weerspiegelen niet zijn mening", stelde zijn woordvoerster Andrea Saul.

Romney ging echter niet zo ver dat hij Mourdock zelf veroordeelde. Hij trok evenmin de video terug waarin hij deze week zijn steun uitsprak voor diens kandidatuur.

Senaatsverkiezingen

Of de affaire de uitkomst van de presidentscampagne zal beïnvloeden, is twijfelachtig. Maar ze kan wel de uitkomst van de Senaatsverkiezingen doen kantelen. Samen met de president wordt op zes november een derde van de leden van dat halfrond verkozen.

De Republikeinen hopen de meerderheid in de Senaat terug te winnen. Dat is in principe niet ondoenbaar, want ze vandaag hebben daar maar vier zetels meer voor nodig. De Democraten hebben 23 zetels te verdedigen. De Republikeinen slechts drie.

Maar dat veronderstelt wel dat kandidaten als Mourdock, die Republikeinse zetels verdedigen, hun races winnen. Mourdock's tegenstander is de Democratische Congresman Joe Donnelly. Indiana is doorgaans en betrouwbaar Republikeinse staat, maar na Mourdocks uitschuiver zijn Donnelly's kansen behoorlijk gestegen.

Halve excuses

In augustus kwam in Missouri de Republikeinse senaatskandidaat Todd Akin in de problemen door een vergelijkbaar extreme uitspraak. Hij zei dat abortus niet legaal hoort te zijn voor slachtoffers van verkrachting, omdat vrouwen daar volgens hem niet zwanger van kunnen worden.

"Als het een legitieme verkrachting is, heeft het lichaam manieren om dat te blokkeren", zei Akin. Daarmee was voor de Republikeinen de kans verkeken om de Democraten de zetel van senator Claire McCaskill te ontfutselen.

Richard Mourdock heeft zich ondertussen nog steeds maar half geëxcuseerd. Hij is van mening dat zijn uitspraak uit verband is gerukt door zijn politieke tegenstanders.

"Als er een andere interpretatie was dan wat ik bedoelde, dan betreur ik dat", zei hij. "Iedereen die de videotape bekijkt, begrijpt ten volle wat ik bedoelde." (TV)

Onze partners