Zwaarste tyfoon ooit raast over Filipijnen

08/11/13 om 07:43 - Bijgewerkt om 08:39

Haiyan, een van de zwaarste tyfoons ooit gemeten, is aan land gegaan op de Filipijnen.

Zwaarste tyfoon ooit raast over Filipijnen

Tyfoon Haiyan © Reuters

De Filipijnen worden getroffen door een van de zwaarste tyfoons ooit. De krachtige storm haalt windsnelheiden tot 275 kilometer per uur. Drie mensen zijn al om het leven gekomen en een hele provincie zit zonder stroom. Dat meldt het persbureau AP.

De tyfoon van categorie 5 kwam aan land in de provincie Cebu, een populaire bestemming voor toeristen. Voordien had de storm al huisgehouden op de eilanden Leyte en Samar waar golven tot zes meter hoog werden gemeten.

12 miljoen mensen bedreigd

De Filipijnse autoriteiten lieten weten dat 12 miljoen mensen bedreigd zijn door de tyfoon. Volgens Eduardo Del Rosario, hoofd van het nationale agentschap voor rampenhulp, werden 687.000 mensen geëvacueerd uit hun huizen in de kustgebieden en andere regio's waar er risico op overstromingen en grondverschuivingen is. Twaalf luchthavens legden het vliegverkeer stil.

De Filipijnen worden geregeld getroffen getroffen door tropische stormen. In 2011 kwamen nog 1.200 mensen om bij de doortocht van de tyfoon Washi. Maar niet eerder werd een storm ingeschaald in zo'n zware categorie als Haiyan.(AVE)

Lees meer over:

Onze partners