'Zuid-Soedanese kinderen worden verkracht, gecastreerd en in brandende gebouwen gegooid' (Unicef)

19/06/15 om 18:12 - Bijgewerkt om 18:12

In Zuid-Soedan maken gewapende groeperingen zich schuldig aan de ergste misdaden tegen kinderen, meldt de kinderrechtenorganisatie van de VN (Unicef).

'Zuid-Soedanese kinderen worden verkracht, gecastreerd en in brandende gebouwen gegooid' (Unicef)

© Reuters

De gewapende groeperingen die elkaar naar het leven staan in Zuid-Soedan, geven zich over aan de ergste misdaden tegen kinderen: castraties, verkrachtingen, de keel oversnijden. Dat melden de Verenigde Naties.

"Overlevenden vertellen ons verhalen hoe men gecastreerde jongens laat doodbloeden, dat meisjes van amper acht jaar worden verkracht alvorens gedood te worden, soms in groep", laat Anthony Lake, directeur-generaal van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef, weten in een persbericht.

Keel overgesneden

"Soms worden kinderen samen vastgebonden en dan de keel overgesneden...anderen worden in brandende gebouwen gegooid", klinkt het.

Alhoewel er geen officiële cijfers over bestaan, zijn al tienduizenden mensen omgekomen in de burgeroorlog die Zuid-Soedan al anderhalf jaar in de greep houdt. Afgelopen maand werden zeker 129 kinderen gedood in de Eenheidsprovincie, in het noorden van het land.

Honger

De oorlog wordt gekenmerkt door etnische zuiveringen in beide kampen, verkrachtingen en het inzetten van kindsoldaten, waarvan er duizenden ontvoerd werden om mee te vechten in de oorlog. "Het geweld tegen kinderen in Zuid-Soedan heeft een nieuwe piek bereikt in brutaliteit", voegt Lake er nog aan toe.

De Verenigde Naties hebben eerder deze week nog gewaarschuwd voor het lot van 250.000 kinderen die in Zuid-Soedan van honger dreigen om te komen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners