Zuid-Soedanees leger steelt schoolrugzakken Unicef

04/02/14 om 14:14 - Bijgewerkt om 14:14

VN-kinderorganisatie Unicef heeft haar bezorgdheid geuit in verband met plunderingen door Zuid-Soedanese regeringstroepen. De reactie kwam er toen foto's verschenen van soldaten uitgerust met felblauwe Unicefrugzakjes.

Zuid-Soedanees leger steelt schoolrugzakken Unicef

Rebellen rusten uit onder een boom. © Reuters

Grote groepen van zwaarbewapende Zuid-Soedanese soldaten zijn op foto vastgelegd met gestolen schoolrugzakken van Unicef. De kinderrechtenorganisatie levert die rugzakken voor de schoolkinderen in de regio.

"Het zien van dit schaamteloze misbruik van Unicefschoolspullen door de strijders, baart ons natuurlijk grote zorgen", vertelde Sarah Crowe, woordvoerster van Unicef, aan reporters.

"Enorme voorraden van humanitaire voorzieningen geleverd door Unicef, maar ook door tal van andere organisaties, werden geplunderd. Ook opslagplaatsen van scholen en ziekenhuizen werden leeggeroofd", meldt Crowe.

Agence France-Presse tweette een foto van de troepen met de gestolen rugzakken.

Plundering hulporganisaties

Het conflict in Zuid-Soedan gaat gepaard met algemene plundering van de aanwezige hulporganisaties, door zowel de regeringstroepen als de rebellen. Voertuigen, voedselvoorraden en medicatie geleverd door onder andere het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC), Artsen Zonder Grenzen (MSF) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) moesten eraan geloven.

"Het principe van burgerbescherming en humanitair werk worden volledig genegeerd door zulke diefstallen." Crowe dringt er bij de oorlogvoerende partijen (nog) op aan om op een correcte manier actie te voeren tegen diefstal en misbruik van voorzieningen die bedoeld zijn voor het welzijn van de burgers - en daarbij voornamelijk de kinderen.

940 miljoen euro nodig

Zuid-Soedan is sinds december 2013 verwikkeld in een gewelddadig conflict. De gevechten ontstonden nadat president Salva Kiir zijn voormalige vicepresident en rebellenleider Riek Machar beschuldigde van een poging tot een staatsgreep.

Het conflict is ondertussen uitgemond in een oorlog tussen de Dinka-stam van Kiir en Machars etnische groep Nuer. Meer dan 10.000 mensen zouden ondertussen het leven gelaten hebben in de oorlog. De VN liet weten 1,27 miljard dollar (940 miljoen euro) nodig te hebben voor zijn humanitaire operaties en die van andere ngo's in Zuid-Soedan. De 940 miljoen euro steun zou tot juni moeten volstaan om in de meest dringende behoeften van de burgers te kunnen voorzien. Vooral de vluchtelingen die in de buurlanden verblijven, hebben daar nood aan.

Lees meer over:

Onze partners