Zuid-Korea waarschuwt nieuwe Noord-Koreaanse leider

02/01/12 om 06:44 - Bijgewerkt om 06:44

Zuid-Korea zal elke provocatie vanwege Noord-Korea "vastberaden beantwoorden", maar is bereid tot betere relaties met Pyongyang.

Zuid-Korea zal elke provocatie vanwege Noord-Korea "vastberaden beantwoorden", maar is bereid tot betere relaties met Pyongyang. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak verklaard tijdens zijn nieuwjaarsboodschap.

"We zullen vastberaden antwoorden indien we worden geprovoceerd", aldus de president. Hij voegde er aan toe dat "vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland ons hoofddoel is (...) We laten de deur open voor elke opportuniteit".

"We kunnen de deur openen naar een nieuw tijdperk op het Koreaanse schiereiland indien Noord-Korea openheid toont", ging de president voort. Het zuiden "zal een strikte nationale veiligheid in stand houden zolang er een mogelijkheid tot provocatie door het noorden bestaat. We zullen met kracht antwoorden indien we worden geprovoceerd".

De president zei ook te hopen op "grote veranderingen" op het

schiereiland na de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il. Hij werd opgevolgd door Kim Jong-Un, de jongste van zijn drie zoons. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners