Zuid-Korea houdt schietoefeningen op Yeonpyeong

20/12/10 om 11:46 - Bijgewerkt om 11:46

Noord-Korea "voelt niet de behoefte" om te reageren op de legeroefening, laat het stalinistische regime weten.

Zuid-Korea houdt schietoefeningen op Yeonpyeong

© EPA

Ondanks waarschuwingen van Noord-Korea heeft het Zuid-Koreaanse leger maandagochtend schietoefeningen gehouden op het eiland Yeonpyeong, vlak bij de betwiste zeegrens. De oefeningen begonnen iets later dan gepland vanwege mist en duurden circa anderhalf uur.

De inwoners van Yeonpyeong hadden de opdracht gekregen om zich te verschuilen in bunkers.

Grondgebied

Noord-Korea "voelt niet de behoefte" om te reageren op de Zuid-Koreaanse legeroefening, zo meldt het staatspersbureau KCNA. "De manoeuvres zijn het resultaat van een gluiperig scenario, opgesteld door de Amerikaanse imperialisten en hun oorlogszuchtige militaire marionetten om een reactie van Noord-Korea te provoceren."

Yeonpyeong wordt door het stalinistische regime beschouwd als deel van het Noord-Koreaanse grondgebied. Vorige maand kwamen bij een aanval van Noord-Korea op het Zuid-Koreaanse eiland twee militairen en twee burgers om het leven.

Spoedzitting

De VN-Veiligheidsraad was zondag in New York bijeengekomen voor een spoedzitting over de oplopende spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Maar de permanente leden zijn er niet in geslaagd om overeenstemming te bereiken over hoe ze die spanningen kunnen afbouwen.

Onze partners