Zuid-Korea en de VS doen oefeningen dus Noord-Korea schiet met raketten

23/03/14 om 08:54 - Bijgewerkt om 08:54

Noord-Korea heeft opnieuw testen uitgevoerd met korteafstandsraketten, nu Zuid-Korea en de Verenigde Staten hun jaarlijkse militaire oefeningen houden.

Zuid-Korea en de VS doen oefeningen dus Noord-Korea schiet met raketten

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un © AFP

Noord-Korea heeft zondagnacht opnieuw testen uitgevoerd met korteafstandsraketten. De projectielen belandden in zee, zo meldt het ministerie van Defensie van aartsvijand Zuid-Korea. Pyongyang vuurde al tientallen testraketten af nu Zuid-Korea en de Verenigde Staten hun jaarlijkse militaire oefeningen houden. Dat zorgt traditioneel voor wat spierballengerol op het Koreaanse schiereiland.

Volgens Seoel vuurde Noord-Korea vanaf de oostkust 16 raketten af tijdens de nacht (zaterdagnamiddag Belgische tijd). Het ging om projectielen met een bereik van 60 kilometer, aldus een woordvoerder van Defensie. Het betrof oudere versies van een raket van Russische makelij, de Frog.

Sinds februari vuurde Noord-Korea reeds 70 raketten af, waarvan 30 zaterdag. Experten menen dat de tests de spanning tussen de beide Korea's niet de hoogte in zullen jagen.

Pyongyang reageert met de raketproeven vooral tegen de militaire manoeuvres van Zuid-Korea en de VS. Die waren op 25 februari aangevat en duren nog tot april. Pyongyang bestempelt de oefeningen als een repetitie voor een invasie, Amerika en Zuid-Korea benadrukken het defensieve karakter van de oefeningen.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners