Zuid-Korea belooft noordelijke provocaties militair te vergelden

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De Zuid-Koreaanse president Park Guen-Hye waarschuwt dat haar land zal terugslaan als Noord-Korea militair provoceert. Volgens de VS is de communistische staat echter niet bezig met een militaire opbouw.

“Ik zie de huidige Noord-Koreaanse dreigementen als zeer serieus. Als het Noorden zich waagt aan eender welke provocatie tegen ons land en ons volk, dan moet u bij het eerste militaire contact krachtig reageren, onafgezien van de politieke overwegingen.” Dat was de boodschap van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-Hye aan haar generaals.

Zuid-Korea veranderde recent zijn militaire ‘rules of engagement’, zodat het leger meteen kan terugslaan als het aangevallen wordt, zonder te moeten wachten op een politiek fiat.

De voorbije jaren bezondigde Noord-Korea zich herhaaldelijk aan zulke provocaties. Die bleven toen onbeantwoord, maar deze keer zouden ze dus wel vergolden worden. Daaronder: een cyberaanval eerder dit jaar die een reeks Zuid-Koreaanse banken en televisiezenders lamlegde en het kelderen van een Zuid-Koreaans marineschip in 2010. Daarbij kwamen 46 opvarenden om.

Geen mobilisatie

Een grootschalige Noord-Koreaanse aanval wordt ondertussen niet verwacht. Jay Carney, de woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama, zei in het Witte Huis dat er een verschil bestaat tussen de retoriek en de daden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

“We zien geen veranderingen in het Noord-Koreaanse militaire postuur, zoals grootschalige mobilisaties of het herpositioneren van troepen”, zei Carney.

Amerikaanse regeringsbronnen zeiden aan de krant The New York Times dat de houding van de VS erop gericht is om de zaken niet op de spits te drijven.

Amerikaanse B2- en F22-stealthvliegtuigen namen de jongste dagen deel aan militaire manoeuvres met het Zuid-Koreaanse leger. De VS stationeerde ook de destroyer USS Fitzgerald bij het Koreaanse schiereiland. Die is uitgerust met een krachtige Aegis-radar en geschut dat Noord-Koreaanse raketten kan neerhalen.

Afkoelen

Dat is indrukwekkend militair materieel, maar in vergelijking met de Amerikaanse militaire capaciteit in de regio is het niet veel meer dan een schijntje. Het is dan ook vooral de politieke boodschap die telt.

De VS-wil de zaken weer laten afkoelen, zei Jeffrey A. Bader, een Noord-Koreaspecialist die van 2009 tot 2009 voor de regering Obama werkte, aan de New York Times. “Het is een gecalculeerde respons, die zegt: ‘We willen niet dat iemand denkt dat de situatie uit de hand loopt en dat de escalatie zal eindigen in een conflict op volle schaal.'”

Harde lijn

Tegelijkertijd zendt de VS Zuid-Korea de boodschap dat Amerika er nog steeds is om het land te beschermen. Sinds de Koreaanse oorlog begin jaren vijftig zijn er tienduizenden Amerikaanse troepen in Zuid-Korea gelegerd. Niet weinigen in dat land zijn ervan overtuigd dat die niet noodzakelijk voor eeuwig blijven.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye is lid van de conservatieve Saenuri-partij. Haar voorganger en partijgenoot Lee Myung-bak kreeg de kritiek dat hij te welwillend was tegenover Noord-Korea. Onder andere zijn weigering om de aanval op het Zuid-Koreaanse oorlogsschip te vergelden, kwam hem in eigen land op boegeroep te staan. Park beloofde toen ze eind vorig jaar verkozen werd een hardere lijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content