Zuid-Afrika’s ‘generatie na de Apartheid’ opvallend apathisch

Op 27 april 1994 mochten voor het eerst alle Zuid-Afrikanen naar de stembus. De zogenaamde Born Free-generatie, die na de afschaffing van de Apartheid werd geboren, worstelt ondertussen met haar geschiedenis.

Twintig jaar geleden vonden de eerste democratische verkiezingen plaats in Zuid-Afrika. Daarmee kwam een einde aan de 46 jaar durende Apartheid. De Born Frees, de generatie jongeren die na 1994 is geboren, staan – nu ze zelf stemgerechtigd zijn – voor de keuze of ze al dan niet naar de stembus gaan op 7 mei wanneer er parlementsverkiezingen zijn, de eerste verkiezingen sinds het overlijden van Nelson Mandela.

Khulasande Matabese (18)

Khulasande is volop bezig met zijn registratie voor de komende verkiezingen. “Ik vind dat de jongeren moeten gaan stemmen. De verkiezingen geven ons iets om mee bezig te zijn en over na te denken. Ik zou willen dat de politieke partijen jobs creëren en het onderwijs verbeteren. Dat zijn moeilijke doelen maar ik ben positief ingesteld. Samen kunnen we als land een verschil maken.”

Khulasande Matabese
Khulasande Matabese© Reuters

Sandile Mabizela (21)

Sandile woont in Embo, net buiten de stad Durban. Hij ziet het nut van stemmen niet in. “Ik vind het echt niet belangrijk om te gaan stemmen. De mensen die dit land leiden doen toch hun eigen zin. Ze geven miljoenen uit aan het bouwen van huizen alleen al, belachelijk. Ik zie echt niet in waarom ik naar de stembus moet gaan.”

Sandile Mabizela
Sandile Mabizela © Reuters

Thandi Mamacos (18)

Thandi woont in Kaapstad en gaat wel stemmen. Zij vindt dat het net de jongeren zijn die zeker moeten stemmen. “Wij zijn degenen die het langst met het resultaat van de verkiezingen zullen moeten leven. Daarom is het heel belangrijk dat alle jongeren de stem die ze hebben gekregen ook gebruiken. Zuid-Afrika is trouwens veel meer ons land dan dat van de oudere generatie. Zij hebben misschien de behoefte niet om dingen te veranderen zoals wij dat willen omdat ze nog te veel denken aan wat er vroeger is gebeurd.”

Thandi Mamacos
Thandi Mamacos © Reuters

Mark Naidoo (19)

Mark gelooft niet dat zijn stem er toe doet omdat hij helemaal niets weet over de Apartheid. “Mijn stem zal geen verschil maken. Mijn ouders hebben de Apartheid meegemaakt en weten er alles over, ik niet. Zij kennen alles veel beter en ze weten ook wat er zal veranderen en wat niet, ik heb daar geen verstand van. Mijn stem is dus veel minder belangrijk dan die van hen.”

Mark Naidoo
Mark Naidoo © Reuters

Sanele Gasa (19)

Sanele gaat stemmen, maar heeft er niet veel vertrouwen in. “Als ik eerlijk ben, zie ik het nut van de verkiezingen niet in. Of je nu stemt of niet, alles blijft toch hetzelfde. Mijn vader, geboren in 1961, woont nog steeds in een huis gemaakt van leem dat iedere moment kan instorten. Hij staat al jaren geregistreerd om een beter huis te krijgen maar er verandert niets. Maar ondanks alles heb ik me toch geregistreerd om te gaan stemmen. Ik ben geboren in 1994 dus het is de eerste keer dat ik ga kiezen. Maar ik moet toegeven dat het echt enorm moeilijk zal zijn om te beslissen op welke partij ik zal stemmen.”

Sanele Gasa
Sanele Gasa © Reuters

Rethabile Moso (19)

Rethabile denkt net wel dat haar stem het verschil kan maken. “De huidige situatie is echt niet goed. De meeste jongeren drinken, gebruiken drugs en gaan de criminele weg op. Ze plegen overvallen en breken overal in. Ik wil een politieke partij die daar een einde aan maakt, die partij krijgt mijn stem.”

Rethabile Moso
Rethabile Moso © Reuters

Mphakamisi Zali (18)

Ook Mphakamisi zegt dat de jongeren hun stem kunnen laten gelden. “De stemmen van de Born Frees zijn belangrijk en kunnen de doorslag geven. Naar mijn mening hebben we partijen nodig die zich focussen op het onderwijs. Ze moeten meer stages en verdere werkmogelijkheden creëren voor de jongeren. Door te gaan stemmen kunnen we onszelf laten gelden en die dingen mee mogelijk maken.”

Mphakamisi Zali
Mphakamisi Zali © Reuters

Nathaniel Groep (19)

Jeugdwerker Nathaniel zegt dat elke stem telt en dat vooral de jonge generatie dat moet beseffen. “Elke stem is belangrijk voor onze toekomst. Er zijn nieuwe mogelijkheden voor deze generatie van waaruit we misschien een betere toekomst kunnen opbouwen. Ik zou graag iemand als leider hebben die zich bezighoudt met het wegwerken van gangsters, groepsdruk en het gebrek aan jobs.”

Nathaniel Groep
Nathaniel Groep © Reuters

Luyanda Malinga (20)

Luyanda weet zeker dat ze niet gaat stemmen. “Ik stem niet. Ik merk dat er niets veranderd is sinds mensen mogen stemmen dus ik zie het nut van zulke verkiezingen ook helemaal niet in. Voor mij is het grootste probleem in Zuid-Afrika het onderwijs. Ik ben van de middelbare school afgestudeerd in 2011 maar ik kreeg geen beurzen en ik kan ook niet verder studeren, ook al waren mijn punten erg goed. Om zoiets te veranderen moet je als jongere zelf in de politiek zitten en alles over het onderwijssysteem kennen. Anders kan je er simpelweg niets aan veranderen.”

Luyanda Malinga
Luyanda Malinga © Reuters

Shaniel Naidoo (20)

Shaniel merkt dat jongeren een ander Zuid-Afrika willen. “De jongeren die naar de stembus gaan, willen dat Zuid-Afrika verandert, ze willen verbetering. Onderwijs wordt als een heel groot probleem gezien en we willen de dingen gewoon in de juiste richting duwen. Er zijn zoveel jongeren die afstuderen en nog steeds geen werk hebben. Dat is iets waar de politieke partijen in ons land werk van moeten maken.”

Shaniel Naidoo
Shaniel Naidoo © Reuters

Sanele Chileze

Sanele denkt bij het woord ‘verkiezingen’ meteen aan Nelson Mandela. “Natuurlijk moeten we gaan stemmen. Op die manier beschermen we de erfenis van Mandela, hij vocht tenslotte voor onze rechten. Het stemrecht is erg belangrijk want het toont dat iedereen vrij is om te kiezen. Als ik mijn stem niet gebruik dan kan ik ook niets zeggen, als ik ga stemmen dan kan ik dat wel.”

Sanele Chileze
Sanele Chileze © Reuters

Nkululeko Simelane

Nkululeko zit in haar tweede jaar ingenieurswetenschappen aan de Wits Universiteit in Johannesburg. Ze heeft het erg druk en denkt niet meteen aan de verkiezingen. “Ik heb de energie niet om me ermee bezig te houden. De enige reden waarom ik dan toch ga stemmen is omdat het de eerste keer is, dat is best wel spannend en wil ik dan ook echt niet missen.” (KVW)

Nkululeko Simelane
Nkululeko Simelane© Reuters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content