Zuid-Afrika blijft toch in Internationaal Strafhof

© Reuters

Het land kondigde in oktober aan het Strafhof te verlaten, maar komt daar, net zoals Gambia eerder, nu op terug.

Zuid-Afrika heeft officieel zijn verzoek ingetrokken om uit het Internationaal Strafhof (ICC) te stappen. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres is daarover dinsdag ingelicht, zo berichten lokale media woensdag. Twee weken geleden oordeelde een rechtbank dat de beslissing om zich terug te trekken uit het ICC ongrondwettelijk was.

Het Internationaal Strafhof is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zoals deze zijn omschreven in het statuut. Op dit moment zijn er 124 verdragsstaten, enkel zij kunnen berecht worden.

Zuid-Afrika kondigde in oktober vorig jaar aan dat het land uit het ICC zou vertrekken, omdat het lidmaatschap in de weg zou staan van de Zuid-Afrikaanse inspanningen om conflicten in Afrika te helpen oplossen. Die beslissing baarde waarnemers zorgen. ‘Het land werd lang gezien als een wereldleider op het gebied van gerechtigheid voor slachtoffers van de zwaarste misdaden’, reageerde Human Rights Watch toen in The Guardian.

De belangrijkste oppositiepartij Democratische Alliantie trok daarop naar justitie. Volgens de partij handelde minister van Justitie Michael Masutha niet volgens de wet, omdat hij de aankondiging deed zonder daarvoor parlementaire goedkeuring te vragen.

Eind februari gaf een rechtbank in de hoofdstad Pretoria de Democratische Alliantie gelijk. Als Zuid-Afrika de procedure om uit het ICC te stappen wil opstarten, moet het de goedkeuring van het parlement krijgen. Verwacht wordt dat de regering de procedure, die ruim een jaar duurt, opnieuw zal opstarten na raadpleging van het parlement, waar het regerende ANC een absolute meerderheid heeft.

Ook Burundi een Gambia kondigden eerder aan uit het Internationaal Strafhof te zullen stappen. ‘Deze actie is gerechtvaardigd omdat het Internationaal Strafhof eigenlijk een Strafhof is voor de vervolging en vernedering van kleurlingen, in de eerste plaats Afrikanen’, verklaarde toenmalig Gambiaans Minister van InformatieSheriff Bojangop de staatstelevisie. Het land beschuldigt het Strafhof, dat sinds 2002 daders van misdaden tegen de mensheid berecht, ervan de oorlogsmisdaden van Westerse landen te negeren. De kersverse Gambiaanse president Adama Barrow gaf vorige maand al te kennen de beslissing van zijn voorganger ongedaan te zullen maken en zijn land in het ICC te zullen houden.

In november vorig jaar trok ook Rusland haar handtekening onder het stichtingsverdrag terug, nadat het ICC de annexatie van de Krim als een militair conflict tussen Rusland en Oekraïne beschouwde.

Partner Content