Zoveelste staatsgreep in Thailand: ook deze zal uw vakantie niet verpesten

Toerisme in Thailand ondanks onrust © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Gewapende soldaten trekken door de straten van Bangkok, in heel het land geldt een avondklok en enkele nieuwszenders worden gecensureerd. Is Thailand nog veilig voor toeristen na de staatsgreep?

Het Thaise leger heeft na zes maanden van onrust en opstanden een staat van beleg afgekondigd. Volgens de legerleiding gaat het immers niet om een staatsgreep, maar is het een “poging om de orde te herstellen”.

Staatsgrepen en politieke onrusten zijn niet ongewoon in Thailand. Sinds het einde van de absolute monarchie in 1932 werden al elf succesvolle coups gepleegd en 7 pogingen ondernomen, schrijft TIME. De laatste keer was in 2006, toen een militaire coup een einde maakte aan het premierschap van Thaksin Shinawatra, de broer van Yingluck. Het doel van staatsgrepen is keer op keer hetzelfde: de politieke machthebbers aan de kant schuiven.

‘Aan de stranden geldt avondklok niet zo strikt’

Maar Thailand is tegelijkertijd een van de populairste vakantiebestemmingen. Toeristen vanuit de hele wereld kiezen voor een culturele reis of een luilekker vakantie aan een idyllisch strand. “En ook op dit moment kan dat. Het is business as usual“, zegt Suparerk Soorangura van de Thaise koepel voor reisagenten. “Zo bleef de luchthaven vandaag de ganse dag open.”

De grootste hindernis voor toeristen, en voor de Thailanders zelf, is ongetwijfeld de avondklok die loopt van tien uur ’s avonds tot vijf uur ’s ochtends. “De avondklok ingesteld door het leger werd ingevoerd voor het hele land, maar in sommige afgelegen gebieden zoals aan de stranden, geldt ze niet zo strikt”, aldus de reisblogger Richard Barrow.

Verkiezingen

Tijdens een televisieboodschap verzekerde de generaal van het leger dat buitenlanders nog steeds veilig én welkom zijn in Thailand. Volgens TIME is het in Thailand nu zelfs veiliger dan tijdens de afgelopen zes maanden. Toen trokken antiregeringsdemonstranten geregeld de straat op wat leidde tot hevige clashen. Bij die protesten kwamen 28 mensen om het leven en raakten meer dan 700 personen gewond. Op 20 juli zijn er verkiezingen gepland in Thailand, maar het is nog niet zeker of deze door de onrust zullen doorgaan.

Toerisme is voor Thailand een erg belangrijke bron van inkomsten, maar door de onrust zag het land het aantal toeristen tijdens de eerste maanden van 2014 fors dalen. Ongeveer 400.000 internationale bezoekers kozen voor een andere bestemming of bleven thuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content