Zorgen over tientallen geblokkeerde illegale mijnwerkers in Congo

30/08/14 om 07:21 - Bijgewerkt om 07:21

Een dertigtal clandestiene mijnwerkers hebben uiting gegeven van hun woede omdat verschillende tientallen van hun collega's vast zouden komen te zitten zijn in een mijn in het zuidoosten van Congo.

Zorgen over tientallen geblokkeerde illegale mijnwerkers in Congo

© BELGA

Dat stelde een journalist van het Franse persagentschap AFP ter plaatse vast. Volgens de manifestanten, die 's nachts illegaal afzakken in de koper- en kobaltmijn van Lupoto, zijn kompels vast komen te zitten door werken aan de infrastructuur van de mijn tijdens de nacht van donderdag op vrijdag. De mijn bevindt zich in het plaatsje Inakiluba, op een twintigtal kilometer ten zuidoosten van Lubumbashi.

Met schoppen en houwelen probeerden de manifestanten om luchtkanalen te maken in de tunnels die tijdens de nacht afgesloten raakten door de bouwmachines.

Volgens één van hen, die zegt zelf ternauwernood ontsnapt te zijn omdat hij zich aan de ingang van de mijnschacht bevond toen de machines in actie kwamen, zijn 37 mensen die zich op dat moment dieper in de mijn bevonden nog steeds vermist.

De mijn van Lupoto is eigendom van staatsbedrijf Gécamines en wordt sinds januari geëxploiteerd door het bedrijf Luna Mining. Een vertegenwoordiger van dat bedrijf bevestigt dat de werken inderdaad plaatsgevonden hebben tijdens de nacht van donderdag op vrijdag, maar benadrukt dat de dorpelingen op de hoogte gebracht waren.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners