Zorgcrisis in Nederland: akkoord met angel

19/12/14 om 04:10 - Bijgewerkt om 04:10

De regering Rutte II heeft een akkoord bereikt over een licht aangepaste zorgwet. Als de wet geen meerderheid krijgt in de Eerste Kamer zal ze als speciale wet, buiten het parlement om, worden doorgevoerd.

Zorgcrisis in Nederland: akkoord met angel

Edith Schippers, minister van Volksgezondheid © Belga

De crisis ontstond dinsdagavond toen een lang voorbereide zorgwet, die op 1 januari van kracht moest worden, werd weggestemd door de Eerste Kamer (vergelijkbaar met de Senaat), nadat ze eerst al door de Tweede Kamer was goedgekeurd. Drie leden van coalitiegenoot PvdA konden zich onverwacht niet vinden in het feit dat in de nieuwe wet de keuze van de patiënt wordt ingeperkt. Wie een specialist nodig heeft, moet de keuze van de zorgverzekeraar volgen.

Door het wegstemmen van de wet kwam niet alleen de bevoegde minister Edith Schippers (VVD) in de problemen. De wet moet volgend jaar tot 1 miljard besparingen leiden, dus ook de begroting van Rutte II kwam in het gedrang.

Na drie dagen crisis, met tal van onderhandelingen, binnen de coalitie en binnen de sociaaldemocratische PvdA, kwam er donderdagnacht een compromis uit de bus.

'Algemene maatregel'

De wet wordt licht aangepast. Er komen bijkomende clausules waarin onder meer staat dat de zorgverzekeraar voor het afsluiten van een polis moet aangeven welke artsen beschikbaar zijn. Er blijft de mogelijkheid voor alle patiënten om een tweede opinie te vragen.

De bijkomende elementen moeten de drie PvdA-leden over de brug trekken, maar die weigeren vooralsnog hun steun te garanderen.

Als de gewijzigde wet opnieuw wordt weggestemd, komt er een discussie over een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), zei PvdA-leider Diederik Samsom in het Kamerdebat dat volgde op de deal tussen VVD en PvdA. Zo'n AMvB is een uitwerking van een wet waarvoor geen instemming van de Tweede en Eerste Kamer nodig is. Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra verdedigden die optie. De wet komt er, aldus Zijlstra, "linksom of rechtsom". De optie van de AMvB kreeg veel kritiek van de oppositie, ook van de bevriende fracties (D66, ChristenUnie en SGP).

Het debat werd om 4 uur in de ochtend afgesloten, zonder motie van wantrouwen. Wat betekent dat de licht gewijzigde wet opnieuw aan de Eerste Kamer kan worden voorgelegd.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners