'Zoon van Khaddafi wil zich overgeven'

31/08/11 om 10:39 - Bijgewerkt om 10:39

Volgens een militaire leider van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) wil een van de zoons van Muammar Khaddafi zich overgeven.

Abdelhakim Belhaj, de militaire leider van het NTC in Tripoli, zegt met Saadi Kadhaffi, de derde zoon van, gesproken te hebben over diens overgave. Waar Muammar Khaddafi zelf zit, daar zouden ze 'een goed zicht op hebben. De rebellen schatten het aantal doden ondertussen op 50.000.

Dat heeft Belhaj gezegd in een interview met de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Volgens Belhaj weten de rebellen zeker waar bepaalde leiders van het Khaddafiregime zich bevinden. Khaddafi zelf blijft onvindbaar, maar volgens Belhaj hebben ze een 'goed zicht' op waar hij is. Omar Hariri, ook verantwoordelijk voor militaire aangelegenheden in Tripoli, zegt te weten dat er 80 procent kans is dat Khaddafi nog in Libië is. "We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat we hem zullen kunnen vatten.", concludeert Belhaj.

Er wordt gespeculeerd dat de gevallen dictator in Sirtre zit, of in een van de andere Khaddafigetrouwe steden Bani Walid of Sabha.

Belhaj: 'Zoon Khamis en andere topfiguren bereid tot overgave'

Belhaj zei ook dat de derde zoon van Khaddafi, Saadi, wil onderhandelen met het NTC over zijn overgave. Nog volgens Belhaj weten ze waar Saadi zit, dankzij het telefoongesprek, en zouden ook de voormalige eerste minister van Libië en andere topfiguren uit het Khaddafiregime zich willen overgeven.

Belhaj: 'Ieder die zich overgeeft krijgt eerlijke behandeling, ook Khaddafi'

Belhaj benadrukte op Al Jazeera dat iedereen die zich overgeeft, op een correcte behandeling kan rekenen en berecht zal worden volgens de internationale regels. Het lijkt Belhaj weinig waarschijnlijk dat 'de Gids van de Revolutie' zich zou overgeven. Maar mocht hij dat doen, dan zou ook hij een eerlijk proces krijgen.

Geeft Khaddafi zich niet over, dan vindt Ahmad Darrd, verantwoordelijk voor de binnenlandse aangelegenheden, dat het "ons recht is om hem te doden, hij is een crimineel."

Khamis Khaddafi ook naar Den Haag

Nadat het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) al een arrestatiebevel uitvaardigde voor Muammar Khaddafi, zijn zoon Saif al-Islam en het hoofd van de Libische inlichtingendienst Abdullah al-Senussi wegens misdaden tegen de mensheid, kan nu ook een andere zoon van Khaddafi, Khamis, in dat rijtje komen te staan.

Dat zei Luis Moreno-Ocampo, hoofdaanklager van het ICC, nadat Khamis' militaire eenheid er door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch van beschuldigd wordt gevangenen geëxecuteerd te hebben in Tripoli.

Libische rebellen tellen minstens 50.000 doden

De bevrijdingsstrijd tegen kolonel en zelfverklaarde 'Gids van de Revolutie' Muammar Khaddafi heeft op zes maanden tijd 50.000 mensenlevens - burgers en strijders - gekost, zegt de militaire leider van de rebellen Hisham Abu Hajer.

Hisham Abu Hajer, komt aan dat getal door eigen tellingen in gevechtszones en gegevens van organisaties als het Rode Kruis op te tellen, zegt hij op de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Er dreigt nog meer bloed vergoten te worden, nu de Nationale Overgangsraad een ultimatum stelde aan de gebieden die de ongrijpbare Khaddafi trouw blijven. Zij krijgen nog tot zaterdag om zich over te geven. Doen ze dat niet, dan komt er een militair ingrijpen van de Overgangsraad. (Belga/SD)

Onze partners