Zoon Romney over Obama: Ik wilde hem een dreun verkopen

19/10/12 om 02:41 - Bijgewerkt om 02:41

Tijdens het tweede - en bij momenten bijzonder bitse - debat tussen Mitt Romney en Barack Obama, dacht Tagg Romney erover om het podium op te lopen en de president een tik te geven.

Zoon Romney over Obama: Ik wilde hem een dreun verkopen

© Reuters

Tagg Romney (42) zat in een radioprogramma in North Carolina toen hij gevraagd werd hoe het aanvoelt dat "de president je vader een leugenaar noemt?"

"Je wil van je stoel af springen, het podium oplopen en hem een rechtse verkopen", zei de jongere Romney.

"Je weet natuurlijk dat je dat niet kan doen", vervolgde hij. "Om te beginnen staan er een hoop Secret Service-lui tussen jezelf en hem, maar ook omdat dit nu eenmaal de manier is waarop het spelletje in elkaar zit. Je weet dat ze er alles aan zullen doen om mijn vader af te schilderen als iemand die hij niet is."

Voor de grap

Tagg (voluit 'Taggart') Romney werkt net als zijn vader vroeger bij een investeringsfirma. Hij was bij de familieleden die een paar weken terug, toen Romney's campagne finaal de dieperik in dreigde te gaan, een interventie organiseerden en Mitt ervan overtuigden dat hij het over een andere boeg moest gooien. Sindsdien speelt de familie Romney naar verluidt een aanzienlijk grotere rol in de campagne.

Zijn radio-uitspraak viel bij veel mensen in slechte aarde. Om te beginnen práát je in de VS niet op die manier over de president. Bovendien werd her en der opgemerkt dat er een raciaal element meespeelde: als de zoon van een zwarte politicus het in zijn hoofd zou halen om zo over een blanke tegenstander te spreken, zou dat een nog veel grotere rel veroorzaken.

Mitt Romney's woordvoerster Andrea Saul suste achteraf door te zeggen dat Tagg een grap maakte en dat hij vooral wilde uitleggen hoe frustrerend een presidentscampagne kan zijn voor de familie van de kandidaat.

Tagg kreeg op de radio ook de vraag of zijn vader nerveus is voor de debatten met Obama. "Are you kidding?", zei hij: "Hij is doodsbenauwd voor hij het podium op moet. Nou ja, 'doodsbenauwd' is wat sterk uitgedrukt, maar net zoals iedereen heeft hij vlinders in de buik. En twee-drie minuten later, wanneer hij bezig is, is hij vergeten dat hij zenuwen had."

Terug naar Kenia

Tagg Romney is niet de enige Amerikaanse politieke zoon die recent in opspraak kwam voor zijn grote mond. Vorige week nog zei Jason Thompson, de zoon van ex-gouverneur van Wisconsin en huidig senaatskandidaat Tommy Thompson, dat de kans was gekomen om Barack Obama "Terug naar Chicago te sturen - of naar Kenia."

Het was vooral dat laatste dat bij veel menen in het verkeerde keelgat schoot. Vader Thompson excuseerde zich meteen voor de woorden van zijn zoon. Van Mitt Romney is in die zin nog niks vernomen. (TV)

Onze partners