Zoon Khaddafi zegt te onderhandelen met Frankrijk

11/07/11 om 11:15 - Bijgewerkt om 11:15

Saif al-Islam zegt in een Algerijnse krant dat de Libische autoriteiten aan het onderhandelen zijn met de Franse overheid.

Zoon Khaddafi zegt te onderhandelen met Frankrijk

© Reuters

Frankrijk zou volgens al-Islam de overgangsraad tot een staakt-het-vuren dwingen als zij met Khaddafi een akkoord kunnen bereiken. Hij zei ook dat ze niet met de rebellen zelf onderhandelen.

Nog volgens de zoon van Khaddafi was de Franse president Nicolas Sarkozy duidelijk wat de raad betreft: 'Onze afgezant zei dat de Franse president tegen hem zei: we hebben de rebellenraad gecreëerd. Zonder onze steun, geld en wapens, zou de raad nooit hebben bestaan.' De Nationale Overgangsraad is in Bengazi opgezet en onderhoudt ondertussen diplomatieke banden met veel landen.

Met Khaddafi aan tafel

Saif al-Islam deed zijn uitspraken niet lang nadat de Franse minister van Defensie Gerard Longuet verklaard had dat het tijd was voor de rebellen om met het regime van Khaddafi aan het onderhandelen te gaan. Volgens Longuet moet niet gewacht worden op de nederlaag van Muammar Khaddafi om te beginnen praten. Frankrijk blijft er wel bij dat Khaddafi uiteindelijk moet vertrekken.

VS: 'Khaddafi kan niet aan de macht blijven'
De rebellen hebben echter geen oren naar die oproep: zij willen niet met Khaddafi praten zolang hij de macht in handen heeft. De internationale gemeenschap kan zich daarbij neerleggen, getuige een verklaring van de Verenigde Staten (VS): 'Het Libische volk zal moeten besluiten hoe deze transitie verloopt, maar wij staan achter ons geloof dat Kadhafi niet aan de macht kan blijven.'

De luchtaanvallen van de NAVO, de VS en Frankrijk op Libië duren nu al drie maanden. Die operatie heeft ondanks de miljardenkost nog geen oplossing opgeleverd voor het probleem. Integendeel: Khaddafi blijft zeggen dat hij niet zal opstappen. (SD)

Lees meer over:

Onze partners