‘Zonder Rusland en Wikileaks had ik verkiezingen gewonnen’

Hillary Clinton © Belga Image

Zonder enkele ‘negatieve evenementen’ in de laatste weken van de campagne had Hillary Clinton de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar gewonnen. Dat heeft ze althans zelf gezegd in een interview in New York.

‘Mochten er verkiezingen geweest zijn op 27 oktober (in plaats van 8 november, nvdr.), dan was ik verkozen’, dixit Clinton volgens onder andere CNN. ‘Ik was op weg naar de zege tot de brief van Jim Comey verscheen op 28 oktober en de Russische Wikileaks twijfel zaaiden in de hoofden van de mensen die dachten voor mij te zullen stemmen, maar uiteindelijk angst kregen’, zei Clinton in de marge van een evenement van de ngo Women for Women International.

Op 7 oktober, een maand voor de verkiezingen, publiceerde Wikileaks berichten van de campagneleider van Clinton, John Podesta. Dat gebeurde minder dan een uur nadat in de media een video was verschenen uit 2005 waarin Donald Trump zich grof uitlaat over vrouwen. ‘Wat een toeval’, is Clinton daar ironisch over. Zij insinueert dat Wikileaks en de Russen de impact van de Trump-video wilden beperken.

Vervolgens verscheen op 28 oktober een brief van FBI-directeur James Comey, waarin die aan het Congres aankondigt dat er nieuwe berichten zijn gevonden waardoor het onderzoek naar het e-mailverkeer van Clinton moet worden heropend. Pas twee dagen voor de stembusgang blijkt dat er niets bezwarend is gevonden. Nu wijst Clinton Comey met de vinger als ze het over haar verlies heeft.

Al erkent Clinton dat ze zelf ook fouten heeft gemaakt. ‘Ik neem de persoonlijke verantwoordelijkheid, ik was de kandidaat. Maar de reden voor ons verlies zit hem in de gebeurtenissen in de tien laatste dagen’, luidt het.

‘Poetin heeft zich duidelijk gemengd’

De Democratische kandidate wijst erop dat de vroeger uitgebrachte stemmen en de peilingen haar op winst zetten. Clinton kreeg 3 miljoen stemmen meer dan Donald Trump, maar haalde het door het Amerikaanse kiessysteem toch niet. Ook de Russische president Vladimir Poetin speelde een rol, meent Clinton, zonder hem bij naam te noemen. De ex-presidentskandidate spreekt over ‘ongeziene inmenging’ door een buitenlandse macht en zijn leider. ‘Hij heeft zich duidelijk in onze verkiezingen gemengd, en het was duidelijk dat hij tussenbeide kwam om mij te schaden en mijn opponent te helpen.’

Clinton is nu een boek aan het schrijven. ‘Het is een pijnlijk proces om de campagne opnieuw te moeten beleven’, zegt ze daarover. ‘Ik ben nu weer een activistische burger, en deel van het verzet.’

Partner Content