Zombie-Obama schietschijf op NRA-conventie

© Zombie Industries
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Op de conventie van de NRA in Houston was een pop die Barack Obama voorstelt een grote attractie. De pop is een oefendoelwit voor wapenliefhebbers. Schiet je raak, dan bloedt ze echt.

De pop was maar twee dagen te zien op de wapenbeurs in de marge van de conventie van de National Rifle Association (NRA), de machtigste Amerikaanse pro-vuurwapengroep. “Iemand van de NRA kwam ons vragen om ze weg te halen”, zei een medewerker van de fabrikant, Zombie Industries, aan de website Buzz Feed. Of die gelijkenis met de president opzettelijk was? “Laat ons zeggen dat ik er ook mijn Republikeinse vader één cadeau heb gedaan.”

“Hij ziet er inderdaad heel vertrouwd uit”, zei een andere verkoper. “Ze zijn gewoon bang dat een of andere linkse journalist gaat zeuren.”

De Obama-pop bleef overigens gewoon te koop, zij het onder de toonbank. Ze kost op de website van Zombie Industries 89,95 dollar. Voor die oprijs kan je er ook één kopen die op Osama bin Laden lijkt en een vrouwenpop genaamd ‘The Ex’.

Fake-president

De NRA verkoos op haar conventie ook een nieuwe voorzitter. Dat is Jim Porter, een 64-jarige advocaat uit Alabama. Hij heeft alvast geen rubberen pop nodig om op Obama te schieten.

In een toespraak in 2012, nog voor de schietpartij in Newtown (Connecticut) die ertoe leidde dat Obama een strengere wapenwetgeving ging eisen, zei Porter dat Obama’s “hele regering anti-vuurwapen, anti-vrijheid en anti-tweede amendement” is. (Het controversiële tweede amendement van de Amerikaanse grondwet geeft burgers het recht om wapens te dragen.)

Porter noemde Obama bij die gelegenheid ook een ‘fake-president’, waarmee hij inspeelde op de bij Amerikaanse conservatieven populaire samenzweringstheorie die wil dat Barack Obama in Kenia geboren is in plaats van op Hawaii, zoals op zijn geboortebewijs staat, en dus onrechtmatig president is.

Over de Amerikaanse Burgeroorlog, die in de negentiende een einde stelde aan de slavernij in de VS, zei hij: “Dat noemen jullie misschien wel de Burgeroorlog, maar wij in het Zuiden noemen het de oorlog van de Noordelijke agressie.”

Tirannie

De NRA is meer dan ooit omstreden in de VS. Na het bloedbad in Connecticut, gepleegd met een semiautomatisch geweer in militaire stijl, slaagde de organisatie erin om alle initiatieven voor wapenbeheersing te blokkeren.

Volgens Porter is de NRA er om alle burgers met zulke wapens te leren omgaan. “Ik ben er nog steeds sterk van overtuigd dat het één van onze grootste opdrachten is om de bevolking het gebruik aan te leren van het militaire standaardwapen, zodat ze klaar zijn wanneer ze moeten vechten voor hun land.”

Desgevallend moeten de burgers die wapens echter ook tegen hun eigen overheid kunnen opnemen, zei Porter. “Ook als het tijd wordt om de tirannie te bevechten, moeten ze klaar zijn om dat te doen.”

Porter staat niet alleen met die gedachte. Een recente peiling toont aan dat 44 procent van de Republikeinse kiezers in de VS vindt dat een gewapende revolutie in de nabije toekomst nodig kan zijn om hun vrijheid te verdedigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content