'Zolang kernwapens bestaan, zijn we nooit veilig'

19/06/13 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:03

De Amerikaanse president Barack Obama is bereid om het Amerikaans-Russische kernwapenarsenaal tot een derde in te perken.

'Zolang kernwapens bestaan, zijn we nooit veilig'

© Reuters

'Zolang nucleaire wapens bestaan, zijn we nooit veilig', zei Obama tijdens een toespraak aan de Brandenburger Tor in een zonovergoten Berlijn, 50 jaar na de legendarische toespraak van zijn voorganger John F. Kennedy.

'We moeten meer doen, we kunnen de veiligheid van Amerika en onze medestanders verzekeren', sprak hij.

Geloofwaardige nucleaire afschrikking

Obama is ervan overtuigd dat de Verenigde Staten en diens bondgenoten een geloofwaardige nucleaire afschrikking kunnen behouden, 'door de strategische nucleaire kernkoppen tot een derde terug te dringen, onder de 1.550 die het verdrag met Rusland toestaat'. Dat verdrag, "New START" (Strategic Arms Reduction Treaty), werd in 2010 ondertekend.

Obama zal volgend jaar ook deelnemen aan een top over nucleaire veiligheid in het Nederlandse Den Haag en een soortgelijke top organiseren tijdens het laatste jaar van zijn presidentschap, in 2016. 'Dat zijn stappen die we kunnen zetten om een vredevolle, rechtvaardige wereld te bewerkstelligen.'

Ook andere landen met kernwapens betrekken

Het Kremlin bevestigde reeds dat de Verenigde Staten de start van een nieuwe nucleaire ontwapeningsronde hebben voorgesteld. Volgens Joeri Oesjakov, president Vladimir Poetins raadgever voor buitenlands beleid, moeten ook anderen landen die over kernwapens beschikken bij de afspraken betrokken worden.

Obama had de nucleaire ontwapening al bij het begin van zijn ambt als een van zijn doelen gesteld. Na het verdrag over strategische wapens met Rusland is die ontwapening evenwel op de achtergrond geraakt.

PRISM-spionageprogramma
Eerder op de dag had Obama het tijdens een persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over het PRISM-spionageprogramma dat twee weken geleden uitlekte. De Amerikaanse president verdedigde ondubbelzinnig zijn veiligheidsdiensten. 'Het is niet zo dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA door de gewone e-mails van Duitse burgers, Amerikaanse burgers, Franse burgers of wie dan ook snuistert', zo zei hij.

De spionage gebeurt volgens Obama alleen maar wanneer er aanwijzingen zijn van terrorisme of de verspreiding van massavernietigingswapens. Door dat onderzoek zijn er al levens gered geweest en ook de Duitse veiligheidsdiensten werden door de gewonnen informatie geholpen in hun strijd tegen terrorisme, aldus de president.

Aanslag verijdeld in België

Wereldwijd zijn er al meer dan vijftig dreigingen afgewend dankzij het gewraakte programma, luidde het. De Amerikaanse nieuwszender CNN maakte al bekend dat ook in België een aanslag verijdeld zou zijn dankzij het PRISM-programma. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners