Zoektocht naar vermist vliegtuig wordt uitgebreid

12/03/14 om 05:48 - Bijgewerkt om 05:48

Het gebied waar gezocht wordt naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines is uitgebreid naar de Andamanzee, honderden kilometers ten noordwesten van het initiële zoekgebied.

Zoektocht naar vermist vliegtuig wordt uitgebreid

Chinese studenten bidden voor de passagiers van de vermiste vlucht MH370. © REUTERS

Dat bevestigde de chef van de Maleisische burgerluchtvaartautoriteiten, Azharuddin Abdul Rahman. De Andamanzee ligt ten noorden van het eiland Sumatra (Indonesië) en ten westen van Myanmar en Thailand.

De zoektocht ten westen van Maleisië wordt dus opgevoerd. Anderzijds schroefde Vietnam, dat ten oosten van Maleisië gelegen is aan de overzijde van het zoekgebied, de zoektocht met vliegtuigen terug, in afwachting van nieuwe aanwijzingen van Maleisië. De zoektocht wordt er op meer beperkte schaal voortgezet.

Omgekeerde richting

De Maleisische luchtmacht sluit inmiddels niet uit dat het vliegtuig tijdens de vlucht volledig van richting veranderde, vooraleer van de radar te verdwijnen. Dat verklaart de uitbreiding van de zoektocht naar het westen, zegt de chef van de luchtmacht, generaal Rodzali Daud, in een persbericht.

Hij ontkende wel mediaberichten dat het vliegtuig door de radar opgemerkt was boven de straat van Malakka, die gelegen is tussen de westkust van Maleisië en Sumatra, en onder de Andamanzee. Indien het toestel daar gevlogen zou hebben, betekent dit dat het vliegtuig in de omgekeerde richting van zijn normaal traject richting China vloog. (Belga/TV)

Onze partners