Zoektocht naar Maleisisch vliegtuig tijdelijk stilgelegd: 'Toestel waarschijnlijk neergestort'

28/12/14 om 08:11 - Bijgewerkt om 13:11

Opnieuw is een Maleisisch vliegtuig vermist, ditmaal gaat het om een toestel van de lowcost-maatschappij AirAsia. Aan boord waren 162 personen, inclusief zeven bemanningsleden.

Zoektocht naar Maleisisch vliegtuig tijdelijk stilgelegd: 'Toestel waarschijnlijk neergestort'

© AFP

De zoektocht naar het vermiste toestel van AirAsia is zondagavond (lokale tijd) stilgelegd vanwege de invallende duisternis. Maandagochtend wordt die voortgezocht, zo meldt het Indonesische ministerie van Transport.

"De zoektocht ligt stil omdat de duisternis is ingetreden. De reddingswerken worden ook bemoeilijkt door de slechte weersomstandigheden", zo liet een woordvoerder weten. Het wrak zou zich op 145 kilometer voor het eiland Belitung (ten oosten van Sumatra, nvdr) bevinden, bericht het Indonesische persagentschap Antara op basis van verklaringen van de autoriteiten. AirAsia vlucht QZ8501 verdween zondagochtend plots van de radar. Er werd geen noodsignaal uitgezonden, maar de piloot had wel gevraagd om hoger te mogen vliegen wegens het slechte weer. Aan boord bevonden zich meer dan 160 mensen.

Het toestel, een Airbus A320-200, was op weg van het Indonesische Syurabaya naar Singapore. Het moest daar om 8.30 uur plaatselijke tijd aankomen, maar omstreeks 06.17 uur (00.17 uur Belgische tijd) werd het contact met de luchtvaartautoriteiten verbroken. De piloot vroeg net voor het toestel verdween of hij hoger mocht vliegen, om de wolken te vermijden.

De zoekoperatie naar het vermiste toestel van AirAsia gaat ervan uit dat het toestel is neergestort. Het wrak zou zich op 145 kilometer voor het eiland Belitung (ten oosten van Sumatra, nvdr) bevinden, bericht het Indonesische persagentschap Antara op basis van verklaringen van de autoriteiten.

.

. © BELGA

Volgens de Britse zender BBC zou het vliegtuig "een ongebruikelijke route" hebben aangevraagd. De zender citeerde Hadi Mustofa van het ministerie van Transport. Het vliegtuig raakte vermist boven de Javazee, tussen de eilanden van Kalimantan en Java. Dat is in het Indonesische luchtruim.

De meeste passagiers aan boord van QZ 8501 waren Indonesiërs, maar er waren ook zes buitenlanders. Het gaat om drie Koreanen, een Singaporees, een Brit en een Maleisiër. AirAsia is erg populair bij backpack-toeristen. Zeventien van de 155 passagiers waren kinderen, onder wie één baby.

AirAsia heeft een telefoonlijn opengesteld waar familieleden en vrienden terechtkunnen voor meer informatie. De autoriteiten zijn intussen met een grootschalige zoekactie gestart. Voor Maleisië is 2014 een zwart jaar: eerder verdween al een toestel van Malaysia Airlines (MH370) en deze zomer stortte een toestel (MH17) boven Oekraïne neer.

(Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners