Zoektocht MH370 verlegd naar nieuw gebied in Indische Oceaan

28/03/14 om 03:41 - Bijgewerkt om 06:56

Uit een nieuwe analyse zou blijken dat het vermiste vliegtuig sneller vloog dan tot nu toe aangenomen werd, waardoor het meer kerosine verbruikte en minder ver zuidwaarts kon vliegen in de Indische Oceaan.

Zoektocht MH370 verlegd naar nieuw gebied in Indische Oceaan

Een Australisch AP-3C Orion-vliegtuig zoekt naar de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines. © REUTERS

Ongeveer drie weken na de mysterieuze verdwijning van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines, hebben experts de aangenomen vluchtroute van het toestel gecorrigeerd. Daardoor wordt ook het zoekgebied verplaatst: de Australische maritieme veiligheidsautoriteit (Amsa) stuurde de deelnemende vliegtuigen 1.100 kilometer naar het noordoosten.

"De nieuwe informatie waarover we beschikken is gebaseerd op de voortdurende analyse van radargegevens tussen de Zuid-Chinese Zee en de straat van Malakka", voordat het radarcontact met het vliegtuig verbroken werd, klinkt het. Uit die analyse zou blijken dat het vliegtuig sneller vloog dan tot nu toe aangenomen werd, waardoor het meer kerosine verbruikte en minder ver zuidwaarts kon vliegen in de Indische Oceaan.

Het nieuwe zoekgebied ligt circa 1.850 kilometer ten westen van de Australische stad Perth en omvat 319.000 vierkante kilometer.

Door onweer en hevige wind moesten de vliegtuigoperaties in het zuiden van de Indische Oceaan donderdag opgeschort worden. Satellieten konden op die plaats al honderden mogelijke brokstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines lokaliseren.

Japanse satelliet vindt tien objecten

Ondertussen maakte de Japanse regering bekend dat ook een Japanse satelliet tien drijvende objecten heeft gelokaliseerd 2500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth. Het grootste van die objecten is 8 meter op 4 groot, berichten persagentschappen Jiji en Kyodo. Het bureau zegt dat de beelden woensdag genomen werden bij de zoektocht naar vlucht MH370. Een verantwoordelijke zei aan het agentschap Jiji dat de objecten 'zeer waarschijnlijk' onderdelen zijn van het vliegtuig dat sinds 8 maart vermist is. (Belga/TV/TE)

Onze partners