Zo vieren 5 landen het einde van de Ramadan

Suikerfeest © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Overal ter wereld loopt de Ramadan ten einde en vieren moslims het Suikerfeest of Eid al-Fitr. Vaste onderdelen zijn het gebed, gezellig eten met vrienden en familie en liefdadigheid. Al heeft ieder land zo zijn eigen tradities.

De vastenperiode van de moslims, Ramadan, wordt afgesloten met het Suikerfeest of Eid al-Fitr. Traditioneel start het Suikerfeest bij alle moslims ter wereld met een gebed in de moskee, de rest van de dag wordt doorgebracht met vrienden en familie. Veel moslims spreken liever van Eid-al-Fitr of ‘het kleine feest’, en niet van het Suikerfeest. Die naam vinden ze onvolledig omdat dat alleen maar zou wijzen op het vele (zoete) eten. Zo is ook liefdadigheid een belangrijk onderdeel van het Suikerfeest.

Hoewel de tradities tussen soennieten en sjiieten niet al te veel verschillen, kleedt ieder land het Suikerfeest op zijn manier in en speelt ook de politieke context mee. Zowel in Algerije als in Indonesië zal er dit jaar ook gerouwd worden tijdens Eid-al-Fitr. Want op de neergehaalde vlucht MH17 van Malaysian Airlines en het neergestorte vliegtuig van Air Algérie zaten moslims die opweg waren naar hun familieleden om samen met hen het Suikerfeest te vieren.

1. Turkije: ‘Islamitische Halloween’

Het islamitische Suikerfeest wordt ook wel vergeleken met Kerstmis, al lijkt het Suikerfeest in Turkije voor kinderen meer op Halloween. Iedereen eet lekkere zoete dingen, zoals baklava, en sommige kinderen gaan van deur tot deur om buren een ‘gelukkig Bayram’ te wensen. Seker Bayrami is dan ook de Turkse benaming voor het Suikerfeest.

Ongeveer 99,8 procent van de Turkse bevolking is moslim, waardoor het openbare leven zo’n drie dagen stil ligt. Veel Turken reizen het land door om familieleden te bezoeken.

2. Indonesië: Boost voor economie

Winkelen voor Eid-al-Fitr in Indonesië
Winkelen voor Eid-al-Fitr in Indonesië © Reuters

Wereldwijd wonen met 221.900.000 de meeste moslims in Indonesië. Het einde van de Ramadan geeft dan ook een enorme boost aan de economie. Onder meer de mode-industrie ziet zijn omzet met 20 tot 30 procent stijgen in de dagen voor het Suikerfeest. Veel Indonesiërs kopen nieuwe kledij en accessoires voor het Suikerfeest. En ook moslims uit buurlanden zoals Maleisië en Singapore bestellen allerlei spullen in Indonesië.

In aanloop naar het Suikerfeest komt een ware volksverhuis op gang in Indonesië wat grote verkeerschaos met zich meebrengt. Zo’n miljoen moslims verlaten de hoofdstad Jakarta om samen met familie het Suikerfeest te vieren op het platteland.

3. Kenia: Avondklok ingetrokken

Na de bloedige aanslagen enkele weken geleden door de extremistische al-Shabaab in enkele kussteden in Kenia, besloot de overheid een avondklok in te stellen. Maar deze avondklok vormde een grote hindernis voor moslims tijdens de Ramadan. Sommige islamitische Kenianen wilden na zonsondergang een moskee bezoek om te bidden of wilde hun huis verlaten om na zonsondergang te eten bij de maaltijd nuttige bij vrienden of familie. Maar door de avondklok werd dit onmogelijk. Daarom besloot de overheid de avondklok in te trekken.

Ook de voorbereidingen voor het Suikerfeest ondervonden hinder door de avondklok. Want net zoals in andere landen starten de voorbereidingen voor Eid al-Fitr al dagen op voorhand.

4. Saoedi-Arabië

Zowel de start als het einde van de Ramadan hangen af van de maanstand. Het exacte tijdstip verschilt dus van land tot land, al volgen verschillende landen de islamitische geestelijken uit Saoedi-Arabië. Zij volgen nauwkeurig op vanaf welk tijdstip de maan te zien is.

Eid-al-Fitr in Afghanistan
Eid-al-Fitr in Afghanistan © Reuters

Volgens strikte regels kent Saoedi-Arabië enkel religieuze feestdagen. Eid-al-Fitr wordt dan ook niet één of twee dagen gevierd, maar vijf dagen lang. Het is een vakantieweek voor alle Saoediërs waarin overheidsinstellingen en scholen gesloten blijven.

5. Afghanistan

Hoewel de populariteit van de unieke ‘eiergevechten’ afneemt in Afghanistan, komen ze in sommige regio’s nog voor. Op Eid-al-Fitr verzamelen mannen en jongens in verschillende parken met hardgekookte eieren en proberen ze elkaars eieren te breken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content