'Zo'n ravage niet meer gezien sinds tsunami van 2004'

09/11/13 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:48

Er komt steeds meer duidelijkheid over de omvang van de ravage die de supertyfoon Haiyan aanrichtte op de Filipijnen. Het Rode Kruis schat het dodental op zeker 1.200. Er zijn geen berichten van Belgische slachtoffers.

'Zo'n ravage niet meer gezien sinds tsunami van 2004'

© Reuters

Het zwaarst getroffen is de havenstad Tacloban op het oostelijke eiland Leyte. Daar alleen al zouden zeker 1.000 mensen omgekomen zijn. De schade is er enorm. 'Er is wellicht 80 procent van de stad verwoest', zo zegt Bernd Schell van het Rode Kruis Duitsland vanuit Manilla.

'De laatste keer dat ik iets van deze schaal heb gezien, was na afloop van de tsunami in de Indische Oceaan in 2004', zegt Sebastian Rhodes Stampa, hoofd van een team van de Verenigde Naties (VN) dat naar Tacloban is afgezakt om de schade op te meten en humanitaire hulp voor te bereiden. 'Dit is verwoesting op enorm grote schaal. Auto's liggen her en der verspreid en de straten zijn bezaaid met puin.'

De wegen zijn onbegaanbaar geworden. De slachtoffers kunnen daardoor enkel nog per helikopter worden bereikt. Ook in de provincie Samar zijn er ongeveer 200 doden geteld volgens secretaris-generaal Gwendolyn Pang van het Filipijnse Rode Kruis.

Duidelijkheid

Het Rode Kruis verwacht zondag meer exacte cijfers te kunnen geven over de omvang van de ramp. 'Er zijn veel dode lichamen. We hebben nu geen tijd om hen te tellen', zo zegt Richard Gordon, de voorzitter van het Filipijnse Rode Kruis. 'We bekommeren ons om de doden, we willen er zeker van zijn dat ze snel geborgen worden.'

De overheid op de Filipijnen houdt het in een officiële balans voorlopig nog op 138 doden. Woordvoerder Reynaldo Balido van het nationaal rampencentrum geeft wel aan dat het uiteindelijke aantal nog een pak hoger zal liggen, omdat de meeste slachtoffers nog niet bereikt werden.

Geen Belgische slachtoffers

Op de Filipijnen verblijven zo'n 800 Belgen permanent. Buitenlandse Zaken in België heeft tot nog toe geen melding gekregen van Belgische slachtoffers na de doortocht van tyfoon Haiyan.

'We hebben de voorbije week alle Belgen op de Filipijnen twee keer gecontacteerd om hen te waarschuwen voor de aankomende storm. Voorlopig hebben we geen melding gekregen van Belgische slachtoffers', zegt woordvoerder Joren Vandeweyer. 'We volgen de situatie op de voet op.'

De grote touroperators in België bieden geen reizen aan naar de Filipijnen omdat het niet zo'n populaire bestemming is bij de Belgen, zegt Baptiste van Outryve van Thomas Cook.

Vietnam

Haiyan zet momenteel koers richting Vietnam. Daar worden voorbereiding getroffen voor de komst van het natuurgeweld. Er worden meer dan 450.000 soldaten ingezet. Het leger heeft duizenden boten en reddingsvoertuigen klaargezet, vooral in de centraal gelegen provincies.

Verwacht wordt dat Haiyan zondagochtend aan land zal gaan in Vietnam en vervolgens zal afzwakken tot een tropische storm.

Lees meer over:

Onze partners