Zo eenvoudig is het om als pro-Russische separatist Oekraïens gebouw te bezetten (video)

30/04/14 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:39

Een Oekraïense journalist vermomde zich als pro-Russische separatist en maakte een filmpje waarin hij toont hoe eenvoudig het is om een regeringsgebouw te bezetten.

Zo eenvoudig is het om als pro-Russische separatist Oekraïens gebouw te bezetten (video)

Oosten van Oekraïne © BELGA

Hoe komt het toch dat pro-Russische separatisten de afgelopen weken in het oosten van Oekraïne zo snel verschillende overheidsgebouwen konden innemen, vroeg de Oekraïense journalist Valentyn Chernyavsky zich af. Bij wijze van experiment deed Chernyavsky zich voor als een Russische separatist en filmde hij zijn poging om een overheidsgebouw te bezetten.

Het filmpje, vertaald in het Engels door The Altlantic Council, werd al snel een heuse internethit in Oekraïne. In een nagemaakt uniform en met een nep wapen in de hand, rijdt de journalist naar het centrum van de Oekraïnse stad Tsjerkasy. Deze stad ligt op zo'n 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev. Voorbijgangers kijken niet op bij zijn doortocht en reageren zelfs beleefd. Wanneer Chernyavsky de weg vraagt, wijst een man in de juiste richting. Op de vraag: "Kunnen we het overheidsgebouw bestormen", antwoordt de man: "Ga je gang, Rusland staat toch achter jullie."

Groene mannetjes

De journalist wordt pas tegengehouden wanner hij vriendelijk, maar expliciet vraagt aan een agent van een overheidsgebouw: "Mag ik even passeren?". En dan nog kling het antwoordt banaal: "Nee dat mag niet met een wapen." Pas wanneer Chernyavsky de ironische vraag stelt: "Mag ik het gebouw bezetten?", reageren de agenten iets directer en blokkeren ze de toegang.

De lokale autoriteiten reageerden op het filmpje door de journalist te bedanken. "Bedankt om te tonen hoe slecht de stad beveiligd is", aldus gouverneur Yuriy Tkachenko. Naar verluidt zou de gouverneur de beveiliging tegenover de 'groene mannetjes', zoals de separatisten worden genoemd, aanscherpen.

Lees meer over:

Onze partners