Zit Kim Jong-un in China?

Kim Jong-un in een duikboot. Het is lang geleden dat een militaire escalatie zo dichtbij is geweest. © Getty

Na de aankomst van een speciale trein uit Noord-Korea in Peking, wordt hevig gespeculeerd dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een verassingsbezoek brengt aan China. Dat zou het eerste buitenlands bezoek zijn, sinds hij in 2011 aan de macht kwam.

Na de aankomst maandag in Peking van een speciale trein uit Noord-Korea wordt hevig gespeculeerd dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een verassingsbezoek brengt aan China. Dat berichtten Japanse en Amerikaanse media. Het persagentschap Bloomberg kreeg het nieuws naar eigen zeggen bevestigd door drie bronnen en geeft aan dat het om de eerste buitenlandse reis van Kim Jong-un gaat sinds hij aan de macht kwam in 2011.

Volgens Japanse media reed de trein – groen met gele strepen – zondag China binnen via de grensstad Dandong en arriveerde hij maandag in de Chinese hoofdstad. Op videobeelden is te zien hoe de trein, die zou lijken op degene die Kims vader Kim Jong-il gebruikte bij zijn bezoek aan China, het station in Peking binnenrijdt onder zware beveiliging. Daarna rijdt een grote autocolonne weg.

Vooralsnog is er geen officiële bevestiging van het bezoek. Noch China, noch Noord-Korea hebben gecommuniceerd over de trein en wie of wat die vervoerde. Regeringswoordvoerders van de Verenigde Staten en Zuid-Korea gaven te kennen het nieuws niet te kunnen bevestigen.

Partner Content