Zeventig Nederlandse en twee Belgische doden bij vliegtuigcrash

12/05/10 om 18:29 - Bijgewerkt om 18:29

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken meldde donderdag dat er bij de ramp ook een tweede Belgisch slachtoffer is gevallen.

Bij de vliegtuigcrash in Libië zijn uiteindelijk zeventig Nederlanders om het leven gekomen. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt. Volgens de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken vielen er ook twee Belgische slachtoffers.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen had woensdagavond op een persconferentie gezegd dat het exact aantal Nederlanders dat bij het vliegtuigongeval om het leven kwam nog niet bekend was.

Tot dan was er sprake van 61 Nederlandse doden, terwijl er 62 Nederlanders aan boord zouden geweest zijn van het toestel van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways.

Maar het cijfer van 62 Nederlandse passagiers was afkomstig van twee reisorganisaties. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken hadden negen Nederlanders zelf hun vlucht geboekt.

Uiteindelijk vielen er dus 70 Nederlandse doden. Het Nederlandse ministerie baseert zich daarvoor op informatie van de reisorganisaties Stip en Kras, de passagierslijst van luchtvaartmaatschappij Afriqyah Airways en de checklist van de douane in Johannesburg.


De enige overlevende van de ramp, de 9-jarige Nederlandse jongen Ruben uit Tilburg, maakte het donderdag redelijk. Hij ligt in een ziekenhuis in Tripoli.

Verkiezingscampagne opgeschort

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende en koningin Beatrix hebben woensdag geschokt gereageerd op het vliegtuigongeval in Libië.

Alle politieke partijen in de Nederlandse Tweede Kamer hebben na de ramp beslist hun campagne voor de Kamerverkiezingen tot zaterdag op te schorten.

Twee Belgische slachtoffers

De ramp heeft ook aan twee Belgen het leven gekost. De Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken maakte woensdagavond melding van een eerste Belgisch slachtoffer.

Buitenlandse Zaken wilde enkel kwijt dat het om een man gaat. Zijn familie werd op de hoogte gebracht.

Donderdagnamiddag meldde de FOD Buitenlandse Zaken dat de ramp ook aan een tweede Belg het leven heeft gekost.

Het gaat om een Belgische vrouw die sinds de jaren '70 in Nederland woont, maar nog steeds de Belgische nationaliteit heeft.

Onze partners