Zeven jaar cel voor Israëlische ex-president Katsav

22/03/11 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:53

Moshe Katsav (65) is de eerste president in de geschiedenis van Israël die voor een rechtbank verscheen en veroordeeld werd tot een gevangenisstraf.

Zeven jaar cel voor Israëlische ex-president Katsav

© Jim Hollander/EPA

De Israëlische oud-president Moshe Katsav is door een rechtbank in Tel-Aviv veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar effectief en 2 jaar met uitstel wegens verkrachting en seksueel misbruik van voormalige medewerksters. Hij moet ook een schadevergoeding van 125.000 shekel (circa 25.000 euro) betalen aan zijn slachtoffers.

Dat melden Israëlische media. De 65-jarige Katzav zal zijn straf vanaf 8 mei uitzitten.

Medewerksters
De rechtbank in Tel-Aviv had Katsav op 30 december vorig jaar schuldig bevonden aan verkrachting van een voormalige medewerkster eind jaren 1990, toen hij minister van Toerisme was, en aan seksuele intimidatie van twee andere vrouwen begin jaren 2000, toen hij president was.

Katsav heeft steeds zijn onschuld staande gehouden. Volgens Associated Press barstte hij in tranen uit toen hij zijn straf te horen kreeg, en riep hij naar de rechters: "Jullie hebben een fout gemaakt. Het zijn leugens. De vrouwen weten dat het leugens zijn".

"De beklaagde heeft de misdaden begaan en zoals iedereen moet hij daar de gevolgen van dragen," luidde het verdict van de rechters. "Niemand staat boven de wet".

Deal
De zaak-Katzav ging al meer dan vier jaar geleden van start. In 2007 sloot hij een omstreden deal met het gerecht: hij bekende schuld aan ongewenste intimiteiten in ruil voor strafvermindering. Ook moest Katsav onmiddellijk aftreden, wat op 1 juni 2007 gebeurde.

Maar in april 2008 kwam hij terug op zijn schuldbekentenis omdat hij zijn onschuld in een rechtszaak wilde aantonen. In maart 2009 werd Katsav formeel aangeklaagd.

Katsav, die van 2000 tot 2007 president was, is de eerste president in de geschiedenis van Israël die voor een rechtbank verscheen en veroordeeld werd tot een gevangenisstraf.

(KVDA)

Volg Knack nu ook op Facebook

Lees meer over:

Onze partners