Zestig Al-Qaeda-terroristen gedood in Irak

03/01/14 om 22:44 - Bijgewerkt om 22:45

Bij gevechten tussen het Iraakse leger en aan Al-Qaeda gelieerde terroristen zijn tientallen moslimstrijders gedood. Dat gebeurde bij de stad Ramadi, ten westen van de hoofdstad Bagdad.

Zestig Al-Qaeda-terroristen gedood in Irak

Gewapende strijders lopen door de straten van Fallujah 9Irak). © REUTERS

Het Iraakse leger kreeg bij de gevechten hulp van soennitische stammen, meldt persbureau Reuters. Dat is opvallend, want Al-Qaeda is een soennitische terreurorganisatie.

Een strijder zei aan het Franse persbureau AFP dat in totaal 62 terroristen om het leven zijn gekomen. Het geweld begon al maandag, toen het Irakese leger een protestkamp wilde ontruimen dat daar al meer dan een jaar stond. Premier Nuri al-Maliki, een sjiiet, wilde al lang van het kamp af. Hij noemde het een 'hoofdkwartier van Al-Qaeda-leiders'.

Deal tussen leger en soennieten

Het regeringsleger zou donderdag een pact hebben gesloten met verschillende soennitische stammen uit Ramadi, waar aan Al-Qaeda gelieerde strijders proberen de macht over te nemen.

"Die mensen zijn criminelen die de stad willen overnemen en de gemeenschap doden", zei een van de stammenleiders die besloot het leger te steunen aan het persbureau Reuters.

Golf van geweld

Het geweld in Irak is vorig jaar sterk toegenomen. Het was daar met 7818 burgerdoden en nog eens 17.981 gewonden het bloedigste jaar sinds 2008, schrijft Bloomberg.

De toename van het geweld wordt in verband gebracht met de burgeroorlog in Syrië. Extremistische strijders uit Irak steunen de strijd van bepaalde Syrische rebellengroepen tegen het regeringsleger van president Bashar al-Assad. (Elsevier/Anna Vossers/TV)

Onze partners