Zes radicale joden opgepakt voor 'wraakmoord' op Palestijnse jongen

06/07/14 om 14:16 - Bijgewerkt om 17:06

De verdachten die gearresteerd zijn in de zaak van de ontvoering en het ombrengen van een zestienjarige Palestijnse jongen uit Oost-Jeruzalem, zijn radicale joden, aldus een politiewoordvoerder.

Zes radicale joden opgepakt voor 'wraakmoord' op Palestijnse jongen

Israëlische agent © Reuters

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft tot terughoudendheid in het conflict met de Palestijnen aangemaand. "De ervaring leert ons dat in dergelijke momenten gehandeld moet worden met zelfcontrole en verantwoordelijkheid, zonder gestook en overdreven haast", zei Netanyahu volgens zijn bureau tijdens een regeringszitting in Jeruzalem.

Israël heeft momenteel problemen op verschillende fronten. Belangrijkste doel is de kalmte te bewaren en de veiligheid van de Israëlische burgers te herstellen. Daarmee antwoordt Netanyahu blijkbaar op eisen van rechtse ministers, die met een militair offensief op de raketaanvallen vanuit de Gazastrook willen reageren.

Levend verbrand

Israël heeft op vraag van Buitenlandse Zaken in Washington ook een onderzoek ingeleid tegen Israëlische grensbewakers die een Palestijnse Amerikaan in elkaar zouden hebben geslagen. Het gaat blijkbaar om een neef van de 16-jarige Palestijn, die eerder deze week dood werd teruggevonden en volgens het voorlopig autopsierapport levend werd verbrand.

Volgens de krant Maariv werd de jongen door "mannen in uniform" in elkaar geslagen. De Israëlische media toonden videobeelden waarop te zien is hoe politieagenten een op de grond liggende persoon slagen en stampen. Op sociale netwerken waren zondag beelden te zien van de 15-jarige jongeman met gezwollen gezicht.

Zes verdachten gearresteerd

De Israëlische politie heeft inmiddels zes verdachten gearresteerd in verband met het onderzoek naar de moord op de jonge Palestijn, die dinsdagavond in Oost-Jeruzalem werd ontvoerd en zwaarverbrand werd teruggevonden. Dat meldde de krant Haaretz. Meer bijzonderheden werden niet gegeven, want op de zaak rust een nieuwsstop.

Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld benadrukte dat het onderzoek alle richtingen uitgaat. Berichten over steeds meer aanwijzingen over een eventuele vergeldingsactie van rechtse Israëli's wilde hij niet bevestigen. Eerder verklaarden verschillende media dat de moord op de jonge Palestijn een wraakactie was na de ontdekking van de drie Israëlische tieners die al een drietal weken vermist waren.(Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners