Zes doden bij lokale verkiezingen in Turkije

30/03/14 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

De lokale verkiezingen in Turkije hebben al aan minstens zes mensen het leven gekost. De Turken beslissen naast een lokaal bestuur ook over de toekomst van premier Recep Tayyip Erdogan. 'Als mijn AK-partij verliest, stap ik op', liet hij eerder verstaan.

Zes doden bij lokale verkiezingen in Turkije

Turkse premier Erdogan brengt stem uit © Reuters

De verkiezingen in Turkije verlopen niet incidentvrij. Bij opstootjes tussen kandidaten en hun aanhang vielen op twee plaatsen minstens zes doden en dertien gewonden, meldt het Turkse persagentschap Dogan.

Naast het kiezen van lokale machthebbers, kunnen de Turken met hun stem laten blijken of premier Recep Tayyip Erdogan moet opstappen of niet. Eerder liet de premier namelijk verstaan dat hij de verkiezingen ziet als een referendum over zijn beleid. Hij zou bereid zijn op te stappen als zijn AK-partij verliest.

Twitter

Turkije heeft een woelig politiek jaar achter de rug. Burgerbewegingen trokken geregeld de straat op om te protesteren tegen maatschappelijke problemen en corruptieschandalen in de hoogste kringen van de regering.

Vorige week nog sloot Erdogan de sociale netwerksite Twitter af en blokkeerde hij het videokanaal Youtube, wat het protest alleen maar deed aanzwengelen.

De oppositiepartij CHP is de grootste uitdager van van Erdogans conservatieve AK-partij. Maar ondanks alle protesten ziet het er volgens peilingen toch positief uit voor de AKP. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners