Zes agenten gedood bij geweld in Macedonië

10/05/15 om 12:49 - Bijgewerkt om 12:49

De politieoperatie tegen een gewapende groep Albanezen in Kumanovo aan de Macedonische grens met Kosovo en Servië heeft al aan zes politieagenten het leven gekost.

Zes agenten gedood bij geweld in Macedonië

© reuters

Door het geweld aan de Macedonische grens kwamen zaterdag al vijf agenten om het leven. Vandaag is nog een agent bezweken aan zijn verwondingen, meldt een medische bron.

Een grootschalige politiemacht was zaterdagochtend uitgerukt naar de stad omdat er aanwijzingen waren dat 'goed gewapende terroristen' Macedonië waren binnengedrongen, zei viceminister van Binnenlandse Zaken Ivo Kotevski zaterdag in Skopje.

De tot 70 man sterke gewapende groep heeft zich met de hulp van lokale Albanezen in de regio verstopt en aanvallen gepland op openbare instellingen en militaire kazernes, zei Kotevski voorts.

De bijna enkel door Albanezen bewoonde stad werd eerder met pantservoertuigen afgesloten, boven het stadje cirkelen helikopters. Bewoners spreken van hevige schotenwisselingen.

Mediaberichten over slachtoffers onder de burgerbevolking werden voorlopig niet bevestigd.

Tussen de Slavische bevolkingsmeerderheid en de Albanezen, die naar schatting ongeveer 30 procent van de bevolking van Macedonië uitmaken, is het in het verleden wel vaker tot gewapende confrontaties gekomen. In 2001 kon slechts door bemiddeling van de EU een eind gemaakt worden aan gevechten die veel weg hadden van een burgeroorlog. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners