Zeman en Schwarzenberg duelleren om presidentschap Tsjechië

© Reuters

De opvallende Vladimir Franz heeft de tweede ronde niet gehaald.

Milos Zeman en Karel Schwarzenberg vechten op 25 en 26 januari uit wie de opvolger van Vaclav Klaus als president van Tsjechië wordt.

De 68-jarige linkse oud-premier Zeman kwam als overwinnaar uit de eerste ronde. Met nagenoeg alle stemmen geteld haalde hij 24,2 procent. De 75-jarige concervaieve minister van Buitenlandse Zaken Schwarzenberg charmeerde 23,4 procent van de kiezers.

Oud-premier en medefavoriet Jan Fischer moest zich tevreden stellen met 16,36 procent. De fel getatoeëerde kunstenaar en professor Vladimir Franz (foto) werd vijfde.

Pro-Europa

De 71-jarige Vaclav Klaus mag na tien jaar geen nieuw mandaat meer ambiëren. Klaus liet zich meermaals opmerken met scherpe uithalen naar de Europese Unie en stelde openlijk de klimaatverandering in vraag. Al zijn mogelijke opvolgers kondigen een meer pro-Europese koers aan.

De president heeft grotendeels een ceremoniële functie. Hij vertegenwoordigt Tsjechië in het buitenland en benoemt de premier, de rechters van het grondwettelijke hof en de raad van de nationale bank. (DPA/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content