Zelfmoordterrorist maakt zeker 20 doden in politiehoofdkwartier Kaboel

01/02/16 om 18:49 - Bijgewerkt om 18:48

Een zelfmoordterrorist heeft minstens 20 mensen mee de dood ingesleurd in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Zelfmoordterrorist maakt zeker 20 doden in politiehoofdkwartier Kaboel

Aanslag in Kaboel © Belga Image

Er vielen ook zeker 25 gewonden bij de aanslag, die is opgeëist door de taliban. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De kamikaze bracht zijn bomgordel tot ontploffing aan de ingang van het hoofdkwartier van de nationale politie (ANCOP), aan een druk bereden verkeersader in het westen van de stad. Hij had zich naar verluidt gemengd tussen een rij mensen die stonden aan te schuiven aan de ingang en handelde vermoedelijk alleen.

In Kaboel en ook elders in Afghanistan vonden de voorbije weken al verschillende aanslagen plaats, telkens opgeëist door de taliban.

Vluchtelingen

Op het ogenblik van de aanslag bevond de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zich enkele kilometers verder in de Duitse ambassade.

Bij het bezoek van De Maiziére gaat het vooral om de stroom van Afghaanse vluchtelingen naar Europa en over de mogelijkheden om die in te dijken. De Maizière had 's morgens gezegd dat het niet kan dat de Afghaanse bevolking en vooral de jongeren hun land verlaten om in Duitsland een economisch betere toekomst te zoeken. Afghanen zonder beschermingsperspectieven in Duitsland moeten volgens de minister liefst vrijwillig naar hun land terugkeren.

'Natuurlijk is de veiligheidssituatie er complex', zei de Maizière. 'Maar Afghanistan is een groot land. Er zijn veilige en onveilige gebieden. Eventueel kunnen deze mensen ter plaatse een soort startpremie krijgen, om hun leven weer op te bouwen.' (KVDA)

Onze partners