Zelfmoordaanslag in drukke shoppinglaan Istanboel: minstens 4 doden en 36 gewonden

19/03/16 om 10:23 - Bijgewerkt om 16:38

Bij een zelfmoordaanslag in een drukke voetgangerslaan in de Turkse stad Istanboel zijn volgens de lokale autoriteiten minstens vier doden en tot twintig gewonden gevallen.

Zelfmoordaanslag in Istanboel: minstens 4 doden en 36 gewonden

Aanslag in Istanboel © Belga Image

De explosie deed zich zaterdagochtend voor in de drukke shoppinglaan Istiklal, in het Europese deel van Istanboel vlakbij het bekende Taksimplein (zie kaart). Op beelden is te zien hoe ziekenwagens zich ter plaatse spoeden, terwijl voorbijgangers in paniek wegvluchten. De politie heeft de omgeving afgezet.

Minstens vier doden

Volgens Turkse media en ook BBC World News gaat het om een zelfmoordaanslag. CNN Türk citeert gouverneur Vasip Sahin van de metropool, die het heeft over vier doden en 36 gewonden. Onder de doden is ook de kamikaze.

Onder de gewonden zijn ook 12 buitenlanders, onder wie Israëli's, zo heeft de krant Jerusalem Post het Israëlische minister van Buitenlandse Zaken geciteerd. Drie gewonden zijn er erg aan toe.

'Geen Belgen'

De federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken heeft voorlopig geen aanwijzingen dat er Belgische slachtoffers zijn bij de aanslag in het Turkse Istanboel. Het Belgische consulaat-generaal staat in contact met de lokale autoriteiten en volgt de situatie op de voet, aldus woordvoerder José de Pierpont van de FOD.

Het Turkse toezichtsorgaan op audiovisuele media heeft een tijdelijk verbod ingesteld op het tonen van bewegende beelden en foto's van het toneel van de aanslag in de metropool Istanboel, meldt het Turks staatspersbureau Anadolu .

Het verbod slaat op live-uitzendingen van op de plaats van de aanslag, beelden van het ogenblik waarop de explosie heeft plaatsgevonden en nadien, en het tonen van lichamen.

Aanslag

De nieuwe aanslag in Turkije is nog niet opgeëist. Vorige zondag nog kwamen bij een bomaanslag in de Turkse hoofdstad Ankara 37 mensen om het leven. Het bloedbad werd opgeëist door de Koerdische militante groepering TAK, gelinkt aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, als vergelding voor de Turkse militaire operaties in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners