Zeker nog duizend mensen vermist in Filipijnen

23/12/11 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:00

In het zuiden van de Filipijnen zijn zeker nog duizend mensen vermist na de doortocht van de tropische storm Washi. Dat melden de hulpdiensten. De storm, die het voorbije weekend over het zuiden van het land raasde, maakte al zeker meer dan duizend doden.

Zeker nog duizend mensen vermist in Filipijnen

© Reuters

Het onweer dat het eiland Mindanao vanaf vrijdagavond trof, maakte 1.080 slachtoffers. Er zijn officieel 1.079 vermisten. Volledige dorpen werden door overstromingen van de kaart geveegd; bruggen en wegen raakten zwaar beschadigd; tienduizenden mensen moesten midden in de nacht hun woning verlaten. Het natuurgeweld trof vooral de allerarmsten die in illegaal opgetrokken huisjes nabij waterlopen wonen, waardoor ze abrupt door het wassende water verrast werden.

De Filipijnse president, Benigno Aquino, ging ter plaatse en beloofde staatshulp voor de heropbouw. Wel vroeg hij de getroffen bevolking zich niet meer in overstromingsgebieden te vestigen. Ook zou hij de noodtoestand uitroepen.

De havensteden Cagayan de Oro en Iligan werden het zwaarst getroffen, zowel qua aantal slachtoffers als materieel. Noodweer komt op de Filipijnen vaak voor in het noorden van het land, maar is ongewoon in het zuiden. In totaal moesten zowat 284.000 mensen hun woning verlaten; 40.000 van hen werden opgevangen in openbare plaatsen. De Verenigde Naties lanceerden een oproep voor internationale steun. Volgens de VN is er nood aan bijna 30 miljoen dollar noodhulp. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners