Zeker 8 betogers komen om bij zware rellen in Caïro (video)

17/12/11 om 13:44 - Bijgewerkt om 13:44

Bij rellen tussen soldaten en manifestanten voor het regeringsgebouw in de Egyptische hoofdstad zijn al zeker acht mensen om het leven gekomen.

Zeker 8 betogers komen om bij zware rellen in Caïro (video)

© Reuters

Bij rellen tussen soldaten en manifestanten voor het regeringsgebouw in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn al zeker acht mensen om het leven gekomen. Er vielen ook een driehonderdtal gewonden. Dat heeft het ministerie van Gezondheid meegedeeld.

Onder de doden is ook een islamitische geestelijke. Tegenstanders van de militaire heerschappij in Egypte reageerden met ontzetting op de dood van sjeik Emad Effat.

De geestelijke heeft voor Dar al-Ifta gewerkt en had zich de voorbij maanden bij de betogers aangesloten. Dar al-Ifta is een instantie die bevoegd is religieuze adviezen (fatwa's) uit te vaardigen.

Rellen

De rellen braken vrijdag los nadat de regeringstroepen tientallen betogers verwijderd hadden uit hun kampplaats in de buurt van het Tahrirplein, vlak voor het regeringsgebouw. De betogers gooiden met stenen naar de militaire politie, die antwoordde met schoten in de lucht.

De ordetroepen hebben zaterdagochtend de controle overgenomen, nadat het ook tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag onrustig bleef. Volgens ooggetuigen bleef het zaterdagochtend relatief rustig. Toch gooiden manifestanten in de loop van de ochtend sporadisch stenen en molotovcocktails naar de politie en de militairen.

Op het internet circuleren beelden van de rellen:

Protest

Sinds eind november kamperen tientallen mensen voor de deuren van het regeringsgebouw om zo te verhinderen dat de nieuwe premier Kamal al-Ganzouri het gebouw kan betreden.

Voor de betogers is Ganzouri, die deel uitmaakte van de ploeg van voormalig president Hosni Mubarak, te nauw verbonden met het regime dat eerder dit jaar ten val kwam.

Parlementsverkiezingen

Deze week vond in Egypte de tweede fase van de parlementsverkiezingen plaats. Tijdens de eerste fase deden de islamistische partijen het bijzonder goed. In juni 2012 zijn er presidentsverkiezingen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners