Zeker 547 jongens van koor van Regensburg slachtoffer van misbruik en mishandeling

© Belga

Minstens 547 leden van het katholieke jongenskoor van de Dom van Regensburg waren tussen 1945 en het begin van de jaren 90 het slachtoffer van mishandeling en seksueel misbruik, zo staat in een eindrapport over het schandaal. Het rapport werd dinsdag bekendgemaakt.

Ulrich Weber, de jurist die het schandaal onderzocht, zei dinsdag dat de jongens hun tijd op de kathedrale school, waar ze door leerkrachten en priesters misbruikt werden, als een ‘gevangenis, hel en concentratiekamp’ beschreven.

Veel van de slachtoffers die voor het rapport ondervraagd werden, hadden het over de ‘ergste tijd van hun leven, overheerst door angst, geweld en hulpeloosheid’, aldus Weber. Het wereldbekende Regensburger Domspatzen wordt door schandalen geplaagd sinds de eerste meldingen van misbruik in 2010 naar buiten kwamen.

Het diocees begon vorig jaar mee te werken aan het onderzoek naar het systematische misbruik, en zal vergoedingen van rond de 20.000 euro betalen aan elk van de slachtoffers. In januari 2016 deed de vroegere leider van het jongenskoor van de kathedraal van Regensburg, en broer van paus emeritus Benedictus XVI, Georg Ratzinger, de verklaringen over het misbruik en de mishandelingen als ‘waanzin’ af.

‘Deze campagne is voor mij een waanzinnigheid. Het is waanzinnig om te willen nagaan hoeveel oorvegen bij ons en in andere inrichtingen werden uitgedeeld in een periode van 40 jaar’, zei de hoogbejaarde broer van Joseph Ratzinger toen aan de krant Süddeutsche Zeitung. Georg Ratzinger leidde het jongenskoor van 1964 tot 1994.

Partner Content