Zeker 32 doden bij aanslagen op kerken in Nigeria

25/12/11 om 17:59 - Bijgewerkt om 17:59

Bij aanslagen tegen kerken zijn in Nigeria op kerstdag zeker 32 doden gevallen.

Zeker 32 doden bij aanslagen op kerken in Nigeria

© Reuters

In Nigeria loopt de dodentol van vijf aanslagen op tot minstens 32. De meeste aanslagen waren gericht tegen kerken.

In het noorden van Nigeria zijn drie politieagenten en een kamikaze om het leven gekomen bij een aanslag op een kantoor van de Nigeriaanse staatsveiligheid. In de regio vonden nog twee andere explosies plaats.

"Drie leden van de veiligheidsdiensten zijn overleden, de kamikaze werd gedood", luidt het in een persbericht van de Nigeriaanse staatsveiligheid (SSS).

Op kerstdag kwamen ook meer dan 20 mensen om bij een aanslag tegen een kerk in Madalla, nabij de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Volgens een priester zouden het er zelfs 27 zijn. Bij een explosie aan een kerk in Jos liet een agent het leven, die ter plaatse patrouilleerde.

Het noorden van Nigeria is voornamelijk islamitisch, het zuiden christelijk. De islamistische Nigeriaanse sekte Boko Haram, die onder meer de aanslag tegen de kerk in Madalla zou opgeëist hebben, wil de strikte wetgeving van de Islam in noordelijk Nigeria opleggen. Er wordt gevreesd dat de sekte hulp krijgt van bomexperts van buitenaf, die mogelijk banden met terreurnetwerk al-Qaïda hebben. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners