Zeker 15 doden bij explosie op marinebasis op Cyprus

11/07/11 om 09:27 - Bijgewerkt om 09:27

De basis zou nagenoeg volledig vernield zijn en er is ook enorme schade aan omliggende gebouwen, tavernes en bars.

Zeker 15 doden bij explosie op marinebasis op Cyprus

© EPA

Een ontploffing op de marinebasis Evangelos Florakis nabij Zygi, in het zuiden van Cyprus, heeft aan minstens 15 mensen het leven gekost. Er vielen ook een veertigtal gewonden. De ravage is enorm.

Dat melden Cypriotische media. Artsen hebben mensen van over het hele eiland opgeroepen zo snel mogelijk bloed te geven voor de gewonden.

Brand
In een loods met containers met munitie was vuur uitgebroken, met enorme explosies als gevolg. De autoriteiten gaan van een ongeluk uit. De laatste dagen zouden er al vervormingen aan de containers met munitie zijn geweest. Op Cyprus heersen er de laatste dagen tropische temperaturen die soms boven de 40 graden uitstijgen.

De politie heeft het verkeer tussen Limassol en Nicosia stilgelegd. Dikke zwarte rookwolken stijgen vanop de marinebasis op en bewegen zich in de richting van de twee steden.

Ravage
Er is enorme schade op de basis - die zou nagenoeg volledig vernield zijn - en aan omliggende gebouwen, tavernes en bars.

De explosies hebben ook de elektriciteitscentrale in Vassilikos, de grootste van Cyprus, uitgeschakeld. Volgens de politie is de brandweer er intussen in geslaagd een brand die in de centrale was uitgebroken, onder controle te krijgen.

De ontplofte munitie was naar verluidt afkomstig van een inbeslagname op een schip dat in 2009 van Iran naar Syrië voer, en was steeds op de basis gebleven. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners